Jordbruket, skogsbruket, näringslivet, naturen och människorna – vi är många som behöver dela på de vattentillgångar som finns.
– Skåne har ganska lite vatten i förhållande till hur många som bor här, säger Kenneth M Persson.
En stor och allt viktigare källa till dricksvatten är det konstgjorda grundvattnet. I den så kallade Vombsänkan, ett enormt och naturligt vattenfilter, leds sjövattnet från Vomb. Vattnet filtreras sedan genom de sandiga marklagren i stora dammar ute i naturen.
– Konstgjort grundvatten är ett sätt att spara vatten över tid, säger Kenneth M Persson, som är verksam på Lunds universitet samt forskningschef på Sydvatten.
Torrperioder drabbar jordbruket
Vattnet tas ur Vombsjön under höst och vinter, när det regnar mycket, för att användas på vår och sommar när vattentillgången är sämre.
Samtidigt som vi blir allt fler kommer också klimatförändringarna att ändra tillgången till vatten. Men Kenneth M Persson tror inte att skåningarna behöver oroa sig för att dricksvattnet kommer att ta slut inom en överskådlig tid.
– Blir det långa perioder av torka måste vi se till att spara vatten i landskapet så att jordbruket får möjlighet att konstbevattna.
Grundvattnet har flera funktioner. Förutom att lagra regnvatten, ser grundvattnet vid kusten till att hålla emot det salthaltiga havsvattnet som trycker in mot land. Det motverkar också instabilitet i marken och ser till att det finns ett flöde i bäckar och åar, som i sin tur fyller på våra sjöar.
Vatten från Ivösjön filtreras
Det pågår försök att skapa mer grundvatten på flera håll. I Kristianstad har man gjort studier för att se om man kan öka grundvattnet i de stora grundvattenmagasin som finns i kalkstenen under slätten, genom att ta vatten från Ivösjön på vintern och låta det filtrera ner genom marken.
Kommer det att behöver mer konstgjort grundvatten i framtiden?
– Ja, jag tror att vi kommer att se ett betydligt större engagemang för att bilda och vårda grundvatten i framtiden. Framförallt använda möjligheten att lagra vatten, säger Kenneth M Persson.