Det är dagen efter fritagningen från Råby ungdomshem och Philip Sandberg är arg.
– Det är orimligt att man placerar personer som är dömda för så allvarliga brott på ett ställe som inte har bättre säkerhet, säger han.
– Vi måste kunna skydda samhället och skötsamma medborgare från personer som dömts för till exempel mord. Då krävs det mer.
Tiotal rymningar per år
Det Philip Sandberg reagerat mest på är att man från Statens Institutionsstyrelse, SiS, medgett att säkerheten på Råby ungdomshem inte är tillräckligt bra.
– Om man nu vet det, varför har man inte gjort något? säger han.
Det sker ett antal rymningar från den slutna ungdomsvården varje år. 2018 och 2019 hände det vardera elva gånger. Det gäller alltså hela riket. Förra hösten misslyckades en fritagning från Råby. Personalen slog larm när man såg två personer klippa upp staketet runt ungdomshemmet. De två försvann då från platsen.
”Betalar dyrt”
Förutom ungdomar dömda till sluten ungdomsvård så finns det också ungdomar med till exempel missbruksproblem placerade på Råby. Platser som kommunerna betalar för.
– Vi betalar dyrt för platserna, säger Philip Sandberg.
Krav på ministern
Han säger att Lunds kommun ska diskutera förbättrad säkerhet med SiS. Men han vill också att jusitieminister Morgan Johansson (S) agerar.
– Han är både lundabo och högst ansvarig politiker. Det här är statens ansvar och staten måste agera.
Justitieminister Morgan Johansson (S) avböjer att kommentera kritiken och hänvisar till socialminister Lena Hallengren (S) eftersom SiS hör till socialdepartementets verksamhetsområde.
SVT söker Lena Hallengren för en kommentar.