Håkan Nilsson, säkerhetschef i Lund, på plats vid branden på Palettskolan. Foto: Johan Dernelius

Säkerhetschefen om bränderna: ”Många hör av sig och är oroliga”

Uppdaterad
Publicerad

En ny skolbrand har ännu en gång drabbat Lunds kommun. Denna gången var det Palettskolan och det är den tolfte skolbranden sedan i mars.

– Vi ser väldigt allvarligt på detta och vi kommer att sätta in åtgärder för att komma till rätta med detta, säger Håkan Nilsson, säkerhetschef i Lund.

Under natten kom larmet om att ytterligare en skola som stod i lågor i Lund. Sedan mars har kommunen nu drabbats av totalt tolv anlagda skolbränder. Och kommunen ser allvarligt på situationen.

– Vi följer detta noggrant och arbetar hela tiden med att hitta åtgärder för att förhindra att fler skolor förstörs, säger Håkan Nilsson, säkerhetschef i Lund.

Bränderna i Lund

Kommunen ökar nu sin samverkar med polis och räddningstjänst för att säkra Lundabornas trygghet.

– Detta berör barn, föräldrar och personal. Och det kostar även kommunen en del pengar, säger Håkan Nilsson.

Många hör av sig

Hur har Lundaborna reagerat på bränderna?

– Vi har många oroliga som ringer och skriver till oss och det oerhört beklagligt, säger Håkan Nilsson.

Värmekameror har satts upp på Lunds skolor och väktare besöker även skolorna med jämna mellanrum. Polisen utreder också om deras närvaro vid skolorna kommer att förstärkas inför kommande helg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränderna i Lund

Mer i ämnet