Under en distanslektion i historia var Johan Ohlin (SD) med och lyssnade på vad läraren sa. Han gjorde det i egenskap av förälder. Efteråt hörde han av sig till läraren via mejl och kritiserade undervisningen. Han reagerade bland annat på att stormningen av Kapitolium benämndes som ett försök till statskupp.
Lunds kommun finner inte stöd för påståendet. De konstaterar:
”Det råder i princip konsensus kring att det var ett försök till statskupp bland statsvetare, även medarbetare inom Trumps administration har uttryckt det, bland andra Fiona Hill och Robert Reich (tidigare arbetsmarknadsminister i USA).
Inget fel av mentorn
Johan Ohlin skriver i sin anmälan även att ”elevens mentor vid utvecklingssamtal sagt att han vill förändra elevens politiska ståndpunkt”.
Kommunen svarar:
”Enligt rektorn uttryckte läraren sig inte på det sätt som föräldern vill göra gällande. Läraren gjorde klart att eleven får ha vilka åsikter eleven vill, de kommer inte att betygsättas.”
Den tredje punkten rör elevens exponering i media.
Utbildningsdirektör Stefan Norrestam skriver:
Rektor har inte som påståtts ”lyft fram eleven i offentlighetens ljus”. Johan Ohilns mejl till läraren är däremot allmänna och offentlig handlingar.
Beklagar elevens upplevelse
Sammanfattningsvis bedömer utbildningsnämnden att det inte är visat att skolan eller dess personal brustit och att inga åtgärder ska vidtas med anledning av klagomålet. Utbildningsnämnden beklagar dock elevens upplevelse av sin skolsituation och de konsekvenser som uppstått.
Utbildningsminister Anna Ekström (S) har tidigare kritiserat Johan Ohlin för att han försökte påverka undervisningen. Då han i mejl till läraren skrivit att han ska ”dokumentera vidare och återkomma vid behov”.