• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Halimo Nuur, verksamhetsutvecklare i kulturföreningen Wadajir på Rosengård, tycker inte att utrikesfödda som avstår från att vaccinera sig ska känna sig utpekade. Foto: Firas Razak

Lägre vaccinationsgrad bland utrikesfödda: ”Finns en oro för att ta vaccinet”

Uppdaterad
Publicerad

När vaccinationerna mot covid går in i fas 4 ska Region Skåne storsatsa på att nå grupper där vaccinationsviljan är låg.

– Vi behöver jobba på ett annat sätt i vissa områden och det räcker inte att titta på kommunnivå, utan vi måste ner på stadsdelnivå och göra särskilda insatser där, säger Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinsamordnare i Skåne.

Folkhälsomyndigheten konstaterar att utrikesfödda drabbats hårdare än svenskfödda av covid-19 och att andelen som vaccinerar sig mot covid är lägre bland utrikesfödda.

-  Vi jobbar med att försöka nå de här grupperna, det är inte lätt. Här behövs ytterligare insatser och åtgärder, sa statsepidemiolog Anders Tegnell på en presskonferens i förra veckan.

I Skåne funderar vaccinsamordnare Maria Landgren och hennes kolleger på hur det ska gå till.

– Det är skillnader mellan vårdcentraler i Skåne och vi kommer att satsa på information på olika språk för att nå dessa grupper.

Oro över biverkningar

I Rosengårds Folkets hus arbetar Halimo Nuur. Hon är verksamhetschef för den ideella kulturföreningen Wadajir och träffar människor från olika länder. Några säger att de vaccinerat sig, andra att de inte tänker göra det.

– Det är bra att de informerar men vi har haft pandemin i ett år så det är inte information som saknas, säger Halimo Nuur.

Hon tillägger:

– Folk är inte dumma men det finns en stor oro för att ta vaccinet.

Utrikesfödda drabbade

Viljan att vaccinera sig ser olika ut beroende på var i världen man är född. Det gäller både för grupper som är vaccinerade under fas 1 och de grupper som vaccineras nu.

– Jag träffade en äldre dam från Afrika som berättade att hon vaccinerat sig. Fantastiskt, sa jag till henne. Men till de som väljer att inte vaccinera sig är det viktigt att man ser dem som personer och inte som utrikesfödda, säger Halimo Nuur.

Hon vill inte att utrikesfödda i Sverige ska känna sig utpekade eller pressas till att göra någonting de inte vill.

Välj de som bor i området

När Region Skåne ska gå ut med riktad information till specifika grupper i samhället tycker Halimo Nuur att de ska anlita arbetskraft i de utvalda stadsdelarna.

-  Det är viktigt att anställa personer till det här arbetet som kommer från området. Ta hjälp av imamer, föreningar, präster och andra som finns på plats hela tiden.

Viljan att vaccinera sig

Bland personer som är 80 år och äldre är vaccinationstäckningen 91 procent bland personer födda i Sverige.

Därefter kommer Norden med 85 procent. Nordamerika och EU ligger på 81 respektive 77 procent. Lägst andel vaccinerade ses bland personer födda i Nordafrika med 59 procent och övriga Afrika 44 procent.

Källa: Folkhälsomyndighetens nationella vaccinationsregister

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.