Att att ett glas på en uteservering är ett populärt sommarnöje. Foto: TT

Så vet du om ditt semesterdrickande är farligt

Publicerad

Grillkvällar, utlandsresor och fester. Under sommaren finns det många möjligheter för den som vill ha en ursäkt att ta sig ett glas. Men vanorna vi lägger oss till med under semestern kan vara svåra att ta sig ur.

– Kan man inte sluta dricka som man hade tänkt sig efter en semesterperiod med högkonsumtion så är det ju en riskmarkör på att man kanske behöver hjälp. Man kanske vet med sig att det här är inte bra, men fortsätter ändå, säger John Ektor Andersen, överläkare på beroendecentrum i Malmö.

LÄS MER: Nästan var femte man är riskkonsument av alkohol

Femtiotvå procent av de som bor i Sverige dricker mer under sommaren och nästan lika många dricker oftare än annars enligt en SIFO- undersökning som gjorts på uppdrag av IQ, ett företag som ägs av Systembolaget.

– Har man en semesterperiod där man dricker mer än så kan man ju inte påstå att det är farligt i sig, men det kan bli det om det fortsätter, säger John Ektor Andersen.

Sjutton procent av befolkningen hade enligt Folkhälsomyndigheten en riskkonsumtion av alkohol förra året,  vilket innebär att de drack mer än nio standardenheter i veckan för en kvinna och fjorton för en man.

LÄS MER: Starkt samband mellan alkohol och cancer

– Har man en sådan här högre konsumtion under en längre tid så är det ju en mängd både psykiska och kroppsliga besvär som är förknippade med den högre konsumtionen. Leversjukdom, hjärtbesvär, magbesvär, olika cancersjukdomar, infektionssjukdomar, det finns minst ett trettiotal allvarliga sjukdomar som är förknippade direkt med hög alkoholkonsumtion, säger John Ektor Andersen.

Expertens tips till dig som är orolig över din konsumtion:

  • Gör ett schema och skriv upp hur mycket du dricker under en vecka. Det kan bli en väckarklocka som gör att du drar ned på drickandet.
  • Prioritera vilka som är de viktiga drinkarna, de som till för något positivt i sociala sammanhang, de kan få vara kvar.
  • Minska och ta bort drinkarna som används på fel sätt till exempel för att släcka negativa känslor eller för att sova.
  • Klarar man inte det här kanske man ska söka hjälp. Beroendecentrum Malmö har en mottagning för högriskkonsumenter.

Det här är riskkonsumtion av alkohol

  • Om en man dricker mer än 14 standardglas per vecka
  • Om en kvinna dricker mer än 9 standardglas per vecka Eller:
  • Om en man dricker mer än 4 standardglas vid ett och samma tillfälle
  • Om en kvinna dricker mer än 3 standardglas vid ett och samma tillfälle.

Ett standardglas motsvarar fyra centiliter starksprit, 33 centiliter starköl eller 12 centiliter.

Även lägre alkoholkonsumtion kan vara ett riskbruk, exempelvis under graviditet, i arbetslivet, i trafiken samt under uppväxtåren. Detsamma gäller när man har vissa sjukdomar, äter vissa mediciner samt för dem som har ökad känslighet för alkohol.

Källa: Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.