Två bröder fastnade i tullen med 10 kilo kokain i bilen. Arkvibild. Foto: TT

Bröder bilade genom Europa – kom hem med tio kilo kokain

Uppdaterad
Publicerad

Två bröder åtalades för att ha smugglat 10 kilo kokain över Öresundsbron i april. Nu har domen kommit: den ena brodern frias, den andra får flera års fängelse.

De båda bröderna, 44 och 48 år gamla, var ute och körde bil i Europa, eftersom den yngre brodern tyckte att hans storebror, som var deprimerad, behövde ryckas upp. Resan tog dem från Ibiza, via Kroatien, till Sverige.

På väg hit gjorde de dock en avstickare till Nederländerna. Där åkte den yngre brodern iväg för att träffa en ”flickbekant”. Istället mötte han upp med två personer i Amsterdam som placerade narkotika i två lönnutrymmen i bilen.

Stoppades på Lernacken

De båda bröderna stoppades på Lernacken den 7 april i år. Tullen fann då de båda lönnutrymmen under framsätena i bilen. I dessa fanns strax över 10 kilo kokain.

Den yngre brodern har erkänt smugglingen och förklarat att han genomfört den själv. Den äldre brodern har nekat brott och sagt att han bara var med i bilen som passagerare. Han säger att han inte kände till att det fanns narkotika i bilen. Det finns heller ingen bevisning som tyder på att han kände till att narkotikan fanns i bilen.

Flera års fängelse

Den äldre brodern frias nu i tingsrätten. Den yngre brodern döms för synnerligen grov narkotikasmuggling. Han döms till sex år och tre månaders fängelse. Mannen döms även till utvisning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.