– Jag är övertygad om att vi kommer att kunna konkurrera med den norska laxen, säger Fredrik Bodecker, som är en av tre entreprenörer som vill starta laxodlingen i Simrishamn.
Fredrik Bodecker driver en anläggning i Alnarp strax norr om Malmö och har sysslat med fiskodling sedan 2006. Han säger att många har uppfattningen att det är dyrare att driva en laxodling på land än i havet.
– Så är det inte och dessutom finns det stora miljöfördelar att odla på land. Risken för spridning av parasiter eller att fiskar ska rymma och föröka sig med vild lax finns inte i de här behållarna, säger Fredrik Bodecker.
Efterfrågan ökar
Om planerna går i lås kommer laxodlingen i Simrishamn att komma igång om cirka två år.
– Kommunen är positiv och efterfrågan på fisk ökar, säger Rolf Peterson som samarbetar med Fredrik Bodecker i det här projektet.
Han räknar med att det kommer att kosta 150-160 miljoner att komma igång och att det går att få fram pengarna. Om Simrishamnsanläggningen går bra hoppas de på att kunna starta ytterliga fyra stora laxodlingar på andra platser i Sverige.
Nya jobb
Simrishamns kommun har skrivit ett markanvisningsavtal som innebär att företaget får köpa mark för 80 kronor kvadratmetern om odlingen kommer igång inom två år. Tomten ligger mellan Simrishamn och Brantevik och är idag utarrenderad till en lantbrukare.
– Vi räknar med att det här kommer att ge nya arbetstillfällen och det är positivt, säger Christer Vigren (Österlenpartiet), ordförande i stadsbyggnadsnämnden i Simrishamn.
Han tycker det är speciellt roligt att det skapas nya arbetstillfällen just inom fiskenäringen eftersom den är så starkt förknippad med Simrishamn.
Ny fabrik
Hamnchefen i Simrishamn, Jan Lundmark, säger att laxodlingen kommer att bli ett bra komplement till havsfisket.
Det finns även planer på en ny beredningsfabrik där det ska filéas nyfångad fisk och en isfabrik i hamnen. De senaste larmrapporterna om att torsken inte växer till sig skapar dock oro.
– Det kan göra att planerna på filéfabriken skjuts upp, säger Jan Lundmark.
Finns utmaningar
Laxodlingens framtid ligger nu i händerna på länsstyrelsen, som ska miljöpröva och ge etableringstillstånd till laxodlingen. Det kommer att ta mellan sex månader och ett år innan alla tillstånd är klara och ytterligare cirka ett år innan verksamheten kan komma igång.
– Det finns några utmaningar för de som vill starta laxodlingen, säger John Wagnström, fiskeridirektör på länsstyrelsen i Skåne.
Biogasanläggning
Han nämner ekonomin och avkastningen av fångsten. Han säger också att de måste se till så att den avföring som fiskarna lämnar tas omhand på ett bra sätt. Planen är både att rena inom anläggningen och att använda kommunens reningsverk som ligger i närheten samt att bygga en biogasanläggning i anslutning till laxodlingen.
Om allt går i lås får Simrishamn Sveriges största landbaserade laxodling om drygt två år och när fiskarna har växt till sig, vilket kommer att ta ytterligare 14-15 månader ska Österlenlaxen gå ut till försäljning.