I statistiken över hur många som har mindre än 5000 kronor i månaden före skatt, finns personer som av helt naturliga skäl inte har mer pengar. till exempel studenter. Men det går inte att bortse från att av de 15 kommuner där andelen som lever på existensminimum är högst, så ligger nästan hälften i Skåne.
Malmö, Lund, Landskrona, Burlöv, Perstorp och Helsingborg ligger alla långt över riksgenomsnittet. Siffrorna hittar ni i faktarutan och gemensamt är att andelen stadigt ökat fram till 2012 då SCB:s sista mätning gjordes.
– Det finns ingenting idag som tyder på att skillnaderna skulle minska. På flera områden som hälsa och ekonomisk utsatthet ökar de istället, säger Tapio Salonen, professor i socialt arbete vid Malmö högskola.
Positiv trend i Helsingborg
Men det finns undantag. I Helsingborg presenterade socialförvaltningen i fjol en egen rapport som visade att barnfattigdomen fortsatte att öka. Framförallt i vissa områden som Drottninghög och Planteringen.
Men ett år senare verkar satsningarna som sattes in långsamt få effekt.
– De familjer vi har kontakt med via kommunens bidragsverksamhet. Där minskar faktiskt antalet barn i försörjningsstöd sedan ett år tillbaka, så vi ser en positiv trend, men vi har fortfarande stora sociala utmaningar, säger Christian Orsing (M), ordförande i Helsingborgs utvecklingsnämnd.
Stora insatser krävs
Att kommunens sommarjobb i första hand går till ungdomar i bidragshushåll som får försörjningsstöd är en åtgärd.
– När staden upphandlar tjänster idag väger vi in företagens vilja att bidra socialt. Det kan till exempel gälla att erbjuda lärlingsplatser till utsatta ungdomar, säger Christian Orsing (M)
En enskild kommun kan göra punktinsatser, men enligt forskare krävs betydligt större förändringar för att andelen fattiga ska minska.
– Jag tror att vi måste ifrågasätta hur socialtjänst, försäkringskassa och arbetsförmedling är anpassade till vår tids arbetsmarknad, säger Tapio Salonen, professor i socialt arbete.
Sex kommuner med många fattiga
Andel invånare över 20 år med inkomst under 5000 kr/mån, 2012
Malmö: 22,3 %
Lund: 21,4 %
Landskrona: 15,0 %
Burlöv: 14,9 %
Perstorp: 14,3 %
Helsingborg: 13,9 %
Riksgenomsnitt: 10,8 %
Källa: SCB