Drygt 400 svenskar har de senaste 15 åren skadats så allvarligt av fyrverkeripjäser att de behövt läggas in på sjukhus. Skåne ligger på tredje plats i landet. Foto: Charlie Riedel

Så många skadas av fyrverkerier – Skåne trea på listan

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 400 svenskar har de senaste 15 åren skadats så allvarligt av fyrverkeripjäser att de behövt läggas in på sjukhus. Skåne ligger på tredje plats i landet.

Nyhetsbyrån Sirén har sammanställt statistiken från Socialstyrelsen. Totalt rör det sig om 428 sjukhusinläggningar i landet mellan 2003 och 2017.

Västra Götaland toppar listan med 90 inläggningar. Därefter kommer Stockholm med 84 tätt följt av Skåne med sina 80.

– I princip alla olyckor med fyrverkerier, som orsakar att människor, skadas beror på felaktig hantering, säger Rolf Weinander på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. 

Majoriteten är män

Rolf Weinander rekommenderar att den som skjuter fyrverkerier håller sig nykter. 

– Om alla människor följde de instruktioner som finns på pjäserna och höll sig nyktra, då skulle vi se väldigt få olyckor, säger han. 

Majoriteten av de skadade är män. Knappt hälften av de drabbade har varit barn eller unga under tjugo år. 

Ny lag kräver tillstånd

Rolf Weinander tror att lagändringen, som träder i kraft i juni, kommer att minska antalet olyckor. Då måste den som ska skjuta raketer med pinne ha ett tillstånd och först genomgå en utbildning.

– Vi tror att om ett år kommer utbudet av raketer inte att vara så stort hos handlarna, eftersom det inte kommer att vara så många som får köpa dem, säger han.

Skåne ligger på tredje plats i landet, när det gäller inläggningar på grund av fyrverkeriskador. Mellan 2003 och 2017 lades 80 skåingar in på sjukhus. Foto: Nyhetsbyrån Sirén/montage

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.