Skånes största hus byggt i hampa tar form på Österlen

Publicerad

Skånes hittills största hampahus växer just nu fram i Gylleboskogen på Österlen. SVT fick en exklusiv visning av det lite undanskymda bygget. 

För hampaentusiasten och byggnadsingenjören Clara Norell är det en mångårig dröm som går i uppfyllelse.

– Hampa är framtidens material. Jag fastnade för det redan under min utbildning i Frankrike. Där har man alltid byggt på det viset, i Paris finns mängder av höghus, hotell och industrifastigheter av hampa, berättar Clara Norell.

Hon har lett projektet att förse den privatägda stugan i Gylleboskogen med en ny tillbyggnad i så kallad hampakalk.

Klimatsmart och välisolerat

Genom att spruta en blandning av hampaströ och kalk över en uppbyggd trästruktur formas väggar och huskropp. Enligt Clara Norelll är det en långt mer klimatsmart metod jämfört med konventionella byggmaterial och tekniker.

– Den allra största vinsten hänger samman med energiförbrukningen. Hampa är ett organiskt material som både andas och isolerar. På våra breddgrader kräver husen förhållandevis lite uppvärmning, i varmare länder slipper man bygga in luftkonditionering, säger Clara Norell.

Följ med på en guidad tur genom Skånes hittills största hampahus i videoklippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.