Bristen på vaccin i juli kan leda till att många skåningar kan få vänta till augusti på första vaccinsprutan. Foto: TT

Skåningar under 40 kan få vänta till augusti på första sprutan

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på vaccin riskerar att leda till att många skåningar kan få vänta till augusti på första vaccindosen.

– De yngsta kommer att få vänta på sin första spruta till augusti om vi inte får mer vaccin i juli, säger Maria Landgren, vaccinsamordnare i Region Skåne.

Vilken åldergrupp som kan få vänta är oklart. Det kan gälla dem som är under 40 år eller kanske kan gränsen hamna vid 30 år.

Under maj och juni får regionen många vaccindoser men enligt prognosen minskar leveransen kraftigt i juli. De doser som levereras kommer i första hand användas till den andra sprutan för personer över 50 år.

Boka tid hos vårdcentral

Region Skåne har fått stark kritik efter att vaccinationsbokningen öppnades digitalt för 50-59-åringar på måndagen. Först brakade systemet samman och sedan upplevde många att det var svårt att navigera bland alla privata vårdgivares webbsidor i jakt på en ledig tid.

Maria Landgren erkänner att systemet är krångligt. Det är svårt att boka en tid, speciellt för personer som inte behärskar det svenska språket, menar hon.

För dem som inte klarar att boka en tid öppnas nu möjligheten att ringa vårdcentralen för att boka vaccination.

– Det kommer att dröja någon vecka. Vårdcentralerna jobbar hårt för att få en hög vaccinationstäckning. Det kommer de också att göra i fas 4. Och till vårdcentralerna kan man ju ringa, betonar Maria Landgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.