En man i en hamn i Skanör

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag fick äran att hissa upp flaggan och det kändes jättebra på alla sätt och vis, säger Inge Lindblad, engagerad i hamnföreningen. Hör honom berätta mer i videon. Foto: Julia Wiberg/SVT

Skanörs hamn tilldelas blå flagg: ”Man blir rörd”

Uppdaterad
Publicerad

Skanör hamn blir andra hamnen i år som får den internationella miljömärkningen blå flagg. Tidigare i år fick även hamnen i Domsten, norr om Helsingborg utmärkelsen.

Den blå flaggen vajar i vinden i hamnen i Skanör. Den hissades i samband med att hamnen invigdes för säsongen. Inge Lindblad, engagerad i hamnföreningen, är stolt över utmärkelsen och var den som hissade flaggan i topp.

– Man blir rörd. Jag fick äran att hissa upp flaggan och det kändes jättebra på alla sätt och vis, säger Inge Lindblad.

Arbetet med att få utmärkelsen började förra året på initiativ av Inge Lindblad. För att få en blå flagg krävs att hamnen uppfyller en rad krav som god vattenkvalitet, säkerhet och tillgänglighet.

I Skanörs hamn har de bland annat renoverat toaletter och duschar samt utfört en räddningsplan för att nå upp till målen.

Flaggan kommer vaja tills oktober

I och med utmärkelsen hoppas Inge Lindblad att fler turister hittar dit och att hamnen ska få ett gott rykte. Han hoppas även att kampen för att få en blå flagg ska löna sig ekonomiskt.

– Vi behöver få in väldigt mycket pengar. Hamnkostnaden är stor. Den stora ombyggnaden som gjorts kostar också en del pengar, trots stöd från Vellinge kommun, säger Inge Lindblad.

Blå flagg delas ut årsvis och nästa år görs en ny prövning av juryn i Foundation for Environmental Education som står bakom utmärkelsen. Det innebär att den blå flaggen i Skanör kommer vaja tills den 15:e oktober då säsongen slutar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.