Kanel och apelsin är två av de dofter som coviddrabbade får träna på att känna igen. Foto: SVT/TT

Skånsk guide ska ge coviddrabbade luktsinnet tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Sedan förra veckan finns en guide för luktträning tillgänglig på 1177. Den har tagits fram av Skånes universitetssjukhus och Karolinska institutet. Nu hoppas biomedicinska analytikern Charlotte Cervin-Hoberg på Sus i Lund att fler vårdcentraler i landet ska kunna nyttja den.

Skåne gick tidigt i bräschen för luktträning för att återställa lukt- och smaksinnet hos covid-19-drabbade som tappat det. Efter att många patienter fått komma in till Sus i Lund för att göra sina övningar har man på Sus, tillsammans med Karolinska institutet i Stockholm, tagit fram en broschyr för att personer i hela Sverige ska kunna luktträna hemma.

– De som kommer från andra regioner har ofta hört av sig och sagt ”Vart ska vi vända oss? Vi har ju inte de här klinikerna i närheten”, berättar Charlotte Cervin-Hoberg.

Öva hemma

Tanken med broschyren är att den ska finnas tillgänglig på vårdcentraler runt om i landet samt som en artikel på vårdguiden 1177.

– Då ska patienterna kunna luktträna hemma innan man ska komma till en klinik och göra ett lukttest eller träffa en doktor.

Tänk på doften

Luktträning har funnits redan tidigare då det varit något som drabbat människor efter förkylningar och influensa men i och med coronapandemin har allt fler blivit drabbade av luktbortfall.

Träningen går ut på att man regelbundet och systematiskt ska lukta på samma saker för att på så vis träna upp sitt luktsinne att känna dofterna igen.

– Det hjälper att man tänker på hur man minns att något doftade, att man försöker dra sig till minnes hur till exempel kaffe doftade när man ännu kunde känna det, säger Charlotte Cervin-Hoberg.

Vänta och se

Hur effektiv metoden är mot just luktbortfall vid covid-19 återstår att se då det ännu inte gått så pass lång tid sedan de första fallen började med sin luktträning.

– Det finns också en spontan återhämtning som jag upplever går långsammare nu under pandemin så man vågar inte riktigt säga hur länge det kan ta att bli återhämtad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.