Mats Karlsson, polisens underrättelsechef i Region Syd, tycker att för mycket resurser läggs på att lagföra brukare av cannabis. Foto: TT

Polischef vill sluta straffa vissa cannabisbrukare

Uppdaterad
Publicerad

Sluta lagföra bruk eller mindre innehav av cannabis – det är ett förslag som Mats Karlsson, polisens underrättelsechef i Region Syd, tycker att borde provas. I en intervju med Sydsvenskan beskriver han Sveriges narkotikapolitik som misslyckad.

– Vi fokuserar för mycket på lagföring och repression, och det fungerar inte som enda medel även om det kan vara ett viktigt verktyg i vissa sammanhang. Men när det gäller narkotika får du inte ut den effekten du vill, det kostar mer än det smakar och du stöder inte dem som behöver hjälp, säger han till tidningen.

Han menar att förändringen, som prövats i Storbritannien, skulle frigöra resurser för polisen kan satsa på att få fast de som tjänar pengar på narkotikahandeln samt att erbjuda mer stöd till de personer som behöver det.

Tull och polis beslagtar årligen flera ton cannabis, men enligt siffror som SVT sammanställt låg 72 procent av samtliga beslag 2018 på under tio gram. En stor del av arbetet handlar alltså om att lagföra brukarna medan det är svårare att komma åt de som säljer och tjänar pengar på cannabisförsäljningen.

– Vi måste våga tänka tanken att vi inte kommer att få ett narkotikafritt samhälle. Vad är då bästa åtgärden för att minimera skadeverkningarna?, säger Mats Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.