– Vi har inte möjlighet att kompromissa med lagstiftningen. Vi ska följa lagstiftningen och det ska även kommunerna göra, säger Jennie Sörman, sektionschef vid Migrationsverket.
Bosättningslagen, som började gälla 1 mars 2016, säger att en kommun har 60 dagar på sig att ordna ett boende när en person har anvisats till kommunen. Men i Skåne är det många kommuner som är långt ifrån att klara 2017 års anvisningar.
TV: Se hela inslaget på SVT Play
– Som det ser ut nu ser jag det som mycket svårt att klara de 159 individer vi fått oss tilldelade, säger Carina Wutzler (M), kommunalråd i Vellinge.
– Det är en väldigt liten sannolikhet för det, säger Christian Sonesson (M), kommunalråd i Staffanstorp, den kommun som är sämst i hela Sverige på att följa lagen.
Staffanstorps migrationssamordnare Karin Magnusson har sagt upp sig i protest.
– Jag tolkar det som att det finns en politisk ovilja. Man vill visa sitt missnöje med lagstiftningen, säger hon.
Christian Sonesson (M) vill inte bemöta kritiken.
Migrationsverket tappade tålamodet
Migrationsverket tappade nyligen tålamodet med Staffanstorp eftersom kommunen inte ens klarat 2016 års anvisningar. Nyligen skickades tolv nyanlända med enkel biljett till rådhuset.
Migrationsverket kommer inte att tillåta att kommunerna går in i nästa år utan att först ha hanterat uppdraget för 2017.
– Jag säger inte att alla ska stå på respektive kommuns kommuntrappa den 31 december. Men lagstiftningen är tvingande och vi ska genomföra vårt uppdrag, säger Jennie Sörman.
Carina Wutzler (M) säger att Vellinge gjort allt för att följa lagen. Hon är förvånad över Migrationsverkets tuffa hållning.
– Det är olyckligt och oansvarigt. Då blir det väldigt dåliga lösningar som inte är bra för individerna, säger Carina Wutzler.
Fakta
Nio skånska kommuner har inte ens klarat hälften av anvisningarna av nyanlända när drygt två månader återstår av 2017.
Staffanstorp 19 procent
Vellinge 31%
Hörby 33%
Lomma 40%
Lund 43%
Kävlinge 45%
Skurup 45%
Landskrona 47%
Klippan 49%