Okontrollerat hästkött misstänks komma från skånskt slakteri. Foto: TT

Skånskt slakteri anmäls för försäljning av hästkött

Uppdaterad
Publicerad

Livsmedelsverket misstänker att okontrollerat hästkött kan ha kommit ut på marknaden.

Det skånska slakteriet Knorrevången i Glimåkra förbjuds att slakta hästar och åtalsanmäls av Livsmedelsverket för att ha sålt okontrollerat hästkött av okänt ursprung.

-Det har skett under en längre tid och i en större skala, säger statsinspektör Louise Nyholm till TT.

Just nu pågår spårning för att se var köttet hamnat. Det kött som finns kvar på marknaden ska återkallas.

Misstänkt djurplågeri

Länsstyrelsen gav i december förra året företrädare för slakteriet Knorrevången djurförbud både för hov- och klövbärande djur på grund av misstänkt djurplågeri och brott mot djuskyddslagen. Det rör sig bland annat om bristfällig bedövning och avlivning vid slakt.

-Det kan vara att de är sjuka eller att de fått djurläkemedel som gör dem otjänliga som människoföda.

Tidigare granskat slakteri

Knorrevången har sedan 2002 kritiserat av Livsmedelsverket och slakteriet har varit i blåsväder flera gånger för misstänkt djurplågeri och svartslakt, enligt tidningen ATL.

Nu handlar det om okontrollerat hästkött i okänd mängd.

Kontrollpersonal från Livsmedelsverket upptäckte att fler slaktkroppar av häst lämnat slakteriet än vad som officiellt kommit in. Detta ledde till en genomgång av företagets verksamhet ett och ett halvt år tillbaka i tiden och då avslöjades att samma sak skett åtskilliga gånger under den tiden.

TT har utan framgång sökt företrädare för företaget för en kommentar.

Regler vid slakt:

Kontrollpersonal från Livsmedelsverket ska finnas på plats vid slakt för att besikta djuren före slakt och de slaktade kropparna efteråt.

Före slakten undersöks dels om djuren visar tecken på sjukdomar som kan ha betydelse för människors eller djurs hälsa, dels om djurets hälsostatus gör att man kan misstänka brister i djurskyddet.

Alla djur som kommer in till slakteriet ska vara identitetsmärkta, i hästars fall gäller individuell märkning.

Även efter slakt är syftet med besiktningen att upptäcka omständigheter som kan ha betydelse för människors eller djurs hälsa.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.