• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Städning av spökgarn på havsbotten. Foto: SVT

Skånska vattenprojekt får regeringspengar

Uppdaterad
Publicerad

Satsningen på renare hav ger pengar till bland annat det skånska spökgarnsprojektet, som rensar de kusterna från gamla fiskeredskap.

Regeringen och vänsterpartiet har kommit överens om att satsa 600 miljoner kronor de nästa år på att göra haven och sjöarna renare. Även under 2019 och 2020 tillför man pengar. Man vill bland annat satsa mer pengar på att sanera haven från miljögifter, minska övergödningen och stävja nedskräpningen i sjöar och hav.

Bland annat föreslår regeringen 25 miljoner om året i tio år för att komma tillrätta med miljörisker från de 17 000 vrak som ligger runt Sveriges kust. Runt Skånes kust finns nio akut miljöfarliga vrak, och det är flest i landet.

LÄS MER: Dör plågsam död i spökgarnen

Även arbetet med att rensa havet från så kallade spökgarn – fiskeredskap som fortsätter att fånga fisk lång tid efter att de förlorats – får pengar. Spökgarnsprojektet på Marint centrum i Simrishamn leder arbetet med att rensa kusterna från spökgarn.

– Det är inte en dag för tidigt och väldigt välkommet att man tar ett helhetsgrepp eftersom så många av frågor som rör marin miljö hänger ihop och påverkar varandra, säger Madeleine Lundin, utvecklingsansvarig på Marint centrum i Simrishamn.

Där är man klar med kartläggningen av spökgarn från yrkesfiske i södra Östersjön men behöver pengar för att fortsätta städa upp och för att ta reda på hur mycket garn som finns i norra Östersjön. Marint centrum vill också göra en kartläggning av fiskeredskap som använts för privat bruk.

– Det kan rör sig om garn, nät och mindre ryssjor som också kan vålla skada, säger Madeleine Lundin.

Regeringen nämner också landets våtmarker i sin satsning. I Skåne har våtmarkerna minskat med 90 procent på 200 år, i takt med att andelen jordbruksmark ökat. Bristen på våtmarker gör landskapet känsligt för översvämningar och redan i juni berättade regeringen att man vill satsa pengar, 300 miljoner, även där.

LÄS MER: Östersjön ska rensas på spökgarn

Jonas Johansson på Kävlingeåns och Höje å:s vattenråd, som arbetar med att anlägga nya våtmarker, är försiktigt positiv:

– Pengar är den begränsande faktorn för oss. Bara det inte blir för krångligt att söka pengarna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.