33-åringen, tidigare dömde nazisten, frias av hovrätten. Foto: Björn Lindgren/TT

Nazist frias för attacken – hovrätten ändrar domen

Uppdaterad
Publicerad

En 33-årig man, med förflutet i Svenskarnas parti, dömdes av Malmö tingsrätt till tre års fängelse för attacken på Möllevången i mars 2014. Nu ändrar hovrätten domen och friar honom, då han har handlat i nödvärn. Däremot döms en 30-årig man för attacken på Showan Shattak.

Hovrätten ställer i dagens dom tingsrättens dom från i juli helt på ända och gör en annan bedömning när det gäller båda de åtalade männen.

Den 33-årige man, med ett förflutet i nazistiska Svenskarnas parti, som dömdes till tre års fängelse för grov misshandel och misshandel av tingsrätten frias helt av hovrätten.

Mordförsök på Möllevången

– I det skedet hade han rätten till nödvärn och därför blir det den här utgången, säger lagman Hanserik Romeling vid hovrätten.

Tingsrätten ansåg att just när han högg skulle han inte ha varit hotad?

– Ja, just det, men det menar inte vi.

Rätten menar att det är klarlagt att han har skadat två personer, men att han alltså har handlat i nödvärn. Men rätten var inte helt enig. En nämndeman ville att 33-åringen skulle dömas för grov misshandel i ett fall.

30-åringen, som varit åtalad för mordförsök på Malmö FF-supporterprofilen Showan Shattak och som friades helt i tingsrätten, döms till tre års fängelse av hovrätten. Brottsrubriceringen ändras dock till synnerligen grov misshandel.

30-åringen döms för attacken på Showan Shattak. Foto: Björn Lindgren/TT

Det är bland annat förhör med rättsläkare som gjort att hovrätten bedömer att det går att slå fast att 30-åringen gjort sig skyldig till brottet.

Ni dömer alltså helt motsatt, jämfört med tingsrätten?

– Ja, det stämmer, säger lagman Hanserik Romeling.

Det fanns inget blod på platsen där Showan Shattak ska ha misshandlats. Men enligt lagman Hanserik Romeling har hovrätten fått en förklaring till detta.

– Vi har ett förhör med rättsläkaren som inte tingsrätten hade. Då har vi fått en förklaring på hur skadorna kan ha uppkommit och det stämmer med utomståendes vittnesuppgifter, säger Hanserik Romeling.

Greps i Ukraina

Det var i mars 2014 som fyra personer, däribland MFF-profilen Showan Shattak, överfölls av flera personer efter en demonstration. Överfallet skedde på Kristianstadsgatan på Möllevången i Malmö. Showan Shattak skadades så svårt att han låg i koma en period efter attacken och var nära att mista livet.

Showan Shattak i Malmö tingsrätt. Foto: Björn Lindgren/TT

Kort efter attacken försvann 33-åringen. Han efterlystes och greps i Ukraina förra vintern.

I och med att tingsrätten friade 30-åringen blev Showan Shattak utan skadestånd. Hovrättens dom innebär att han tilldöms ett skadestånd på nästan 400 000 kronor som 30-åringen ska betala.

Åklagaren hade yrkat på minst åtta års fängelse för båda männen.

”Liten chans att Högsta domstolen tar upp det”

Advokat Jesper Montan är målsägandebiträde för de tre som skadades allvarligt. Han är inte förvånad över att hovrätten helt ändrar tingsrättens dom.

– Det är bevisvärderingsfrågor, så jag är inte helt överraskad, säger Jesper Montan, som däremot är kritisk till att hovrätten bedömt att den 33-årige nazisten använt kniven i självförsvar.

– Hovrätten sträcker ut hans nödvärnsrätt rätt långt. Det har jag svårt att förstå.

För den man och kvinna som knivhöggs innebär dagens dom att de inte får något skadestånd. Den 33-årige nazisten som av tingsrätten dömdes till tre års fängelse frikänns. Att domen skulle bli mildare i hovrätten blev känt redan när 33-åringen släpptes ur häktet för en vecka sedan.

– Det var chockartat för dem att han försattes på fri hot, säger advokat Jesper Montan.

Nu ska han överväga om de ska begära prövningstillstånd hos Högsta domstolen.

– Det är en liten chans att Högsta domstolen tar upp det, i så fall kan det vara för ett resonemang om nödvärn, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsök på Möllevången

Mer i ämnet