• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Förra året sköts en 15-årig pojke ihjäl på Ystadsgatan i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

Rekordfå skjutningar i Malmö: ”Vi tar ett vapen i beslag varannan dag”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet skjutningar och sprängningar i Malmö har minskat markant i år, enligt statistik från polisen.

– Vi vet att vi har låst in många ledande aktörer och våldsverkare, säger Mattias Sigfridsson, tillförordnad polisområdeschef i Malmö.

Under tisdagseftermiddagen publicerade Mattias Sigfridsson, polisområdeschef i Malmö, statistik för antalet skjutningar och sprängningar i Malmö under de senaste 5 åren. Enligt statistiken har dessa våldsdåd sjunkit drastiskt i år.  

Efter årets sju första månader har det totalt inträffat 11 sprängningar och åtta skjutningar i Malmö. Under 2019 inträffade 36 sprängningar och 34 skjutningar.

Under de fem åren som mäts i statistiken var situationen värst under 2017. Då ägde 62 sprängningar och 65 skjutningar rum.

Antalet skjutningar i polisområde Malmö under perioden januari 2016 till och med juli 2020. Foto: polisen

- Läget i Malmö var väldigt allvarligt då. Det är fortfarande allvarligt med gängproblematik i vissa områden, men vi vet att vi har låst in många ledande aktörer och våldsverkare, säger Mattias Sigfridsson. 

Förväntar sig bakslag

Polisområdeschefen tror att projekt som Rimfrost och Sluta skjut har haft en stor inverkan på den sjunkande statistiken.  

– Vi har bra metoder där vi känner att vi kan förhindra många brott. Alla projekt är viktiga pusselbitar i vårt totalarbete, men vi kommer säkert att se bakslag i den här statistiken, säger Mattias Sigfridsson.

Antalet sprängningar i polisområde Malmö under perioden januari 2016 till och med juli 2020. Foto: polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.