Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rotröta syns som mörka fläckar i stammarna och är ett av de mest allvarliga hoten mot granskogen i Skåne, enligt Emma Sandell Festin, skogforskare och förvaltare på Stiftelsen Skånska landskap. Foto: Petra Hultman/SVT

Granskogen i Skåne hotas av torka och röta

Uppdaterad
Publicerad

Granen i Skåne mår dåligt. Så dåligt att det är dags att sluta plantera ren granskog, tycker Emma Sandell Festin, forskare och skogsförvaltare på Stiftelsen Skånska landskap.

-  Med tanke på klimatförändringarna tycker jag inte man ska planera ny granskog i Skåne, säger hon.

Emma Sandell Festin ser att granen i Skåne utsätts för mycket stress.

– Ett stressat träd klarar sig sämre rent generellt, säger Emma Sandell Festin som också är jägmästare och doktor i skogshushållning.

Granarna utsätts för stormar, torka, granbarkborre och rotröta. Största oron just nu är torkan. I maj månad kom bara tre millimeter regn i Möllerödssjö strövområde utanför Hässleholm där hon förvaltar skogen.

– Vi ser fortfarande spår av torkstress på många granar efter den torra sommaren 2018, så ytterligare en torr sommar kommer att påverka granarna ytterligare, säger hon.

Angripna träd klarar inte storm

Just här avverkas skogen hyggesfritt och de unga träd som gallras ut har redan angripits av rotröta. Hon pekar på en rötangripen stubbe efter ett 29 år gammalt träd.

– Hade det här trädet fått stå kvar till slutavverkningen hade den fått växa till den blev 55 år. Men den hade förmodligen inte överlevt så länge.

Enligt Emma Sandell Festin finns det delar av norra Skåne med tillräckligt bra förutsättningar för att granen kan överleva, men i  övriga Skåne borde det inte planteras ny granskog.

– Granen måste inte försvinna, man kan ha den i mer blandade bestånd och inte i enskiktade monokulturer som nu, säger hon och föreslår en blandskog av till exempel gran, tall, ek och björk.

Industrin anpassat efter gran

95 procent av produktionsskogen i Sverige består enligt Emma Sandell Festin av gran och tall. Därför är industrin anpassad efter barrträd, och gran har varit ett säkert kort för skogsägarna när det gäller att få avsättning för sin skog. Men frågan är hur länge till.

– Enligt SMHI:s beräkningar av klimatförändringarna kommer vi inte ha gran i Skåne om 70 år, säger Emma Sandell Festin.

Vad är Stiftelsen Skånska Landskap?

Stiftelsen bildades 2004 av Region Skåne med uppdrag att skydda, bevara, restaurera och utveckla natur- och kulturmiljöer samt stimulera det rörliga friluftslivet.

Sedan 2010 är stiftelsen en självständig organisation, med ett årligt anslag från Region Skåne för den del av verksamheten som rör rekreation och friluftsliv.

Stiftelsen förvaltar också fem stiftelser med anknytning till Region Skåne där man bedriver skogsbruk.

Källa: Stiftelsen Skånska landskap

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.