En skolanställd berättar anonymt om hot och våld på arbetsplatsen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ”Tomas” berätta om hur han mår efter händelserna. Foto: Hans Larsson

Skolanställd utsatt för hot och våld: ”Jag har behövt gå i terapi”

Publicerad

När skolan ringer till föräldrar om elever som inte sköter sig händer det ibland att de försvarar sina barn, istället för att agera. Skolanställde ”Tomas” blev utsatt för både hot och våld från en elev – men blev själv polisanmäld.

”Tomas”, som vi kallar honom för, arbetar på en skola i Skåne. Han har fått motta hot och våld från elever, men även hot från vårdnadshavare.

– Vårdnadshavare har hotat att polisanmäla och har även polisanmält för att de påstår att jag ska ha agerat olämpligt mot deras barn, säger han.

En komplex balans

”Tomas” beskriver att det ibland är svårt att nå ut till föräldrarna när skolan ringer om en elev som inte sköter sig. De kan reagera i försvar och försöker rättfärdiga det negativa hos sitt barn, menar han.

– Många föräldrar har en bild av sitt barn i hemmamiljö, men i skolan och i grupp, där hade flera av dem inte känt igen sina barn, säger skolans rektor.

Rektorn berättar att sådana här situationer är svåra eftersom det finns flera faktorer att ta hänsyn till.

– Det komplexa här är balansen mellan rätten till utbildning och anställdas arbetsmiljö. Enligt lag så måste vi erbjuda utbildning även till de elever som beter sig illa, säger han.

Vill stanna kvar

Trots att ”Tomas” fått utstå hot och våld på arbetsplatsen så har han inga tankar på att byta yrke.

För mig blir det då att jag ger upp, istället för att på något sätt ta striden för att förbättra miljön i skolan, säger han.

Intern utredning

En kränkningsutredning har gjorts på skolan. Enligt skolans bedömning kan skolan inte se att ”Tomas” ska ha kränkt någon elev.

Hör mer från ”Tomas” i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.