– Kläder ser vi som ett uttryckssätt för elevernas personlighet. Delaktighet är viktigt i skolan och vi vet att elevengagemang är en av grundvalarna för att eleverna ska lyckas i skolan, säger Andrea Roos som är rektor på Fågelbäcksskolan i Trelleborg.
Privata skolor inför klädkoder
Skånes kommunala skolor har inga klädkoder för sina elever, däremot har flera privata skolor det. Jensen Education, som är ett av Sveriges största utbildningsföretag med skolor över hela Sverige, har vad de kallar för ”rekommendationer” om hur eleverna ska gå klädda.
– Vi har en paroll ”träning för verkligheten”, där det handlar om att träna eleverna för att lyckas i framtida studier och yrkesliv. Och då är kläderna en del i det, säger Mats Rosén som är skolchef på Jensen Education.
Klädkoder som väckte starka reaktioner
I september skickade Jensens grundskola i Göteborg ut ett brev till föräldrarna där eleverna uppmanades att inte bära kläder som associeras till machokultur, utanförskap och kriminalitet. Några klädesplagg som nämndes var mjukisbyxor och magväskor.
Brevet väckte det starka reaktioner i alla led, även Skolverket och utbildningsminister Anna Ekström (S) reagerade. Jensen Educations skolchef Mats Rosén menar att brevet var ”klumpigt formulerat” och att det inte finns några så uttalade klädrestriktioner på företagets skolor.
– Det står i styrdokumentet att man ska vara hel och ren och ordentligt klädd och klädd utifrån situation, säger Mats Rosén.
Andrea Roos på Fågelbäcksskolan i Trelleborg menar att elevernas fria klädsel ökar trivseln på skolan.
– Det framkom i en skolenkät att eleverna trivdes väldigt bra här, för att man fick vara den man ville. Och särskilt fredagarna firade man med mjukisbyxor.
Inom kort skickar Jensen Education ut ett brev till sina elever i Malmö där klädkoden beskrivs, men Mats Rosén vill inte avslöja några detaljer i brevet.