Tiktok, hot.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt uppgifter till SVT Nyheter Skåne är det troligtvis elever på skolan som skapat kontot och publicerat klippen. SVT har valt att blurra personerna som hängs ut i tiktok-klippen. Foto: Tiktok/ SVT Grafik

Skolpersonal kränktes och hotades på Tiktok – klippen går ej att få bort

Publicerad

Förra året publicerades flera klipp på Tiktok där skolpersonal och rektorer från en skola i Malmö hängdes ut med blod runt munnen och gristryne. Skolan själv menar att de hotades till livet. Och trots att det har gått över ett år sedan klippen publicerades så finns de kvar än i dag.

– Det gör mig upprörd. Det är ett stort problem med sociala medier och här har skolpersonal känt sig rädda, säger Peter Lindberg, grundskoledirektör i Malmö.

Tiktok-kontot utger sig för att vara skolans eget och eftersom det är en kommunal skola så berörs även Malmö stad.

– Det är otroligt allvarligt. Det får inte förekomma hot på sociala medier och när kontot dessutom utger sig för att vara vår verksamhet är det ännu allvarligare, säger Fanny Palm, som är press- och kriskommunikatör i Malmö.

Rektorn på skolan var en de totalt fjorton utsatta.

– Det störde såklart undervisningen och det fanns personal som påverkades psykiskt och privat, säger hon.

Polisen: Svårt att utreda

Enligt skolan själv så hotades personal till livet och klippen anspelade på etnicitet, kön och blod. Skolan anmälde klippen både till polisen och till Arbetsmiljöverket. Men hos polisen lades förundersökningen ned.

– Det är svårt att utreda denna typen av brott. Tiktok är styrt av Kina och det är otroligt svårt för oss att komma åt problematiken och plocka ner klipp, säger Mathias Nilsson, tillförordnad chef för lokalpolisområde norr i Malmö.

Ovanlig händelse i Malmö

Under 2023 anmäldes 60 händelser i Malmö om hot och våld i skolan till Arbetsmiljöverket. 2022 var siffran 39.

– Men det är få anmälningar som kommer till oss, just när det gäller hot på sociala medier riktade mot lärare och skolpersonal. Däremot är det vanligare mellan elever, säger Mathias Nilsson.

Personalen fick samtalsstöd

På den utsatta Malmöskolan försökte man på olika sätt få stopp på klippen.

– Vi var ute bland eleverna, hade insatser om hur man ska vara mot varandra på nätet. De elever som kommenterade klippen kallade vi till samtal, säger rektorn.

Personalen på skolan som blev utsatt fick också samtalsstöd.

– Jag har ett ansvar att skydda mina medarbetare, och jag gjorde allt jag kunde.

SVT Nyheter Skåne har försökt att nå Tiktok utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.