Nu inleds rättegången mot de tre unga män som åtalats för mordförsök efter skottlossningen utanför Gamlegårdens köpcentrum i Kristianstad i somras. Foto: Johan Nilsson / TT

Skottsalvor mot köpcentrum – rättegång inleds

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer, däribland en äldre kvinna, skadades allvarligt i skottlossningen utanför Gamlegårdens köpcentrum i Kristianstad i somras. Nu inleds rättegången mot de tre unga män som åtalats för mordförsök.

Det var bara tur att inte fler skadades allvarligt eller dödades vid skottlossningen den 3 augusti, enligt åklagare Marie-Louise Holmberg.

När minst 15 skott avlossades från en motorcykel befann sig nio personer i den direkta skottlinjen och utsattes därmed enligt åklagaren för mordförsök. Ytterligare fem bedöms ha blivit utsatta för livsfara eller fara för svår kroppsskada.

Enligt åklagaren var det två unga män, en 17-åring och en 18-åring, som sköt, medan en tredje, en 21-åring, körde motorcykeln.

I klippet hör du förundersökningsledaren efter skjutningen i augusti.

Gängrelaterad händelse

Vem som ska ha varit måltavla för attacken har åklagaren inte velat uppge. Om motivet har hon tidigare sagt till TT:

-Så som vi tycker att det har utkristalliserat sig under utredningens gång så är det en gängrelaterad händelse.

De båda misstänkta skyttarna har också åtalats för grovt vapenbrott och dessutom har en man och en kvinna åtalats för skyddande av brottsling, eftersom åklagare och polis kommit fram till att de tvättade gärningsmännens kläder efteråt.

Rättegången hålls i säkerhetssalen på Rättscentrum i Malmö och kommer att pågå till och med 26 april.

SVT:s reporter på plats efter skjutningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.