Här lappas ännu ett mystiskt skräpsläp i Trelleborg

Uppdaterad
Publicerad

Sedan en dryg vecka tillbaka har lastbilssläp fulla med byggavfall dumpats i Trelleborgs industriområde Persåker. Ägarna till släpen går inte att spåra, istället tvingas kommunen betala hundratusentals kronor för att tömma och skrota släpen.

Lite uppgivet visar parkeringsvakten Edward Galia oss två av de senaste felparkerade lastbilssläpen på Persåker.

– Släpen är skrivna på ett diffust brevlådeföretag vars ägare inte går att nå. Breven vi skickar kommer i retur. Så är det varje gång, säger Edward Galia.

Sedan två veckor tillbaka har fem släp fulla med avfall ställts dit, något Trelleborgs Allehanda var först med att berätta om.

– Vagnarna bågnar av byggavfall och varje släp innehåller runt 30-40 ton material, säger Edward Galia.

Kommunen får betala

Släpen är antingen registrerade på konkursbon, utomlands eller som i fallet ovan på ett företag som inte går att nå. Det innebär att kommunen tvingas stå för bortforsling, tömning och skrotning av släpet. Bara att ta hand om avfallet kostar kommunen runt 60 000 kronor per släpvagn.

– Det är framför allt skattebetalarna i Trelleborg som drabbas, säger Edward Galia.

Han säger att det hela har blivit som en katt-och-råtta-lek.

– För varje släp vi tar bort, så ställs det ut ett nytt.

Hände även för ett halvår sen

I augusti förra året hände samma sak. Totalt sex lastbilssläp dumpades på Persåker. Det kostade kommunen 400 000 kronor. Den gången misstänktes det finnas en koppling till det omtalade sopberget i samma industriområde. Några av de beslagtagna vagnarna var nämligen registrerade på det ansvariga företagets konkursbo.

Däremot kan kommunen inte koppla något av släpen som har dumpats nu i mars till de som tidigare var ansvariga för sopberget.

– Det går mycket rykten, men om man inte har sett släpen lastas eller ställas ut blir det bara spekulationer, säger Edward Galia.

Han visar oss ännu ett sprängfyllt släp som har övergivits. Ingen registreringskylt finns. När släpet har fått totalt fem p-böter träder lagen om flyttning av fordon in och han har ingen större förhoppning om att hitta ägaren till det här släpet heller.

– Det är väldigt fräckt gjort alltihop.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.