Skrev in sig i fotbollshistorien som Portugaldödaren

Uppdaterad
Publicerad

I morgon spelar Sverige match i fotboll mot Portugal om en VM-plats. En som vet hur det är att bli matchhjälte i Lissabon är skåningen Inge Danielsson.

Året 1966 skrev han sig i fotbollshistorien som Portugaldödaren. Det året hade Portugal ett storlag med Eusebio som den mest lysande stjärnan, och hade några månader tidigare tagit brons i VM i England. Sverige, som under sextiotalet var ett relativt svagt lag, skulle möta dem i Lissabon.

Det var närmast en sensation när Inge Danielsson togs ut i landslaget, eftersom han spelade i Bromölla i division två, som då var näst högsta division.

– Det var ju stort, större än Strandängen i Bromölla, skrattar Inge Danielsson.

Han gjorde succe med sina två mål. Ettan kom på passning från Agne Simonsson, ett hårt skott från straffområdeslinjen. Det andra gjorde han på egen hand efter en rusch från mittplan, med viss möda. Målvakten försökte fälla honom. Sverige vann matchen med 2-1.

– Hyland kallade mig ”svensken”. Han kunde uppenbarligen inte mitt namn, säger han

Proffs i Ajax

Han blev efter detta proffs i ett av sextiotalets europeiska storlag, Ajax från Amsterdam. Med dem spelade han semifinaler i Europacupen som motsvarar dagens Champions League mot Benfica.

–Jag gjorde fyra mål mot dem, så portugiser har jag god erfarenhet av.

Ajax förlorade sen finalen mot Milan. Inge Danielsson har efter fotbollskarriären haft en egen firma i golvbranschen. För fotbollen blev han inte rik på.

– Jag vill minnas att vi skulle få motsvarande 16 000 kronor om vi vann.

Kommer du att se matchen ?

– Ja givetvis. Jag ska se den på TV i morgon, och på tisdag åker jag upp till Stockholm för att se returmatchen på plats. Hoppas resultatet blir relativt jämnt i Lissabon, och det tror jag att det blir.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.