Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson i region Syd, säger att en namninsamling inte ska ha betydelse i processen efter en anmälan mot polisen. Foto: Mushtak Awad/Johan Nilsson, TT

Släpades av tåget vid gränskontroll – tusentals har skrivit under protest mot polisen

Uppdaterad
Publicerad

Videon där tågresenären Benjamin Antwi släpas ut från tåget mellan Köpenhamn och Malmö väcker starka känslor. Tusentals har nu skrivit under en namninsamling som kräver att poliserna utreds och ber om ursäkt. 

Det var i fredags som gränspoliser utförde en id-kontroll vid Hyllie station. När poliserna ville att Benjamin Antwi skulle följa med för en fördjupad kontroll så vägrade han och blev då utdragen av poliserna, en händelse som filmades.

Polisen har efter händelserna anmält Benjamin Antwi för våldsamt motstånd, och vid avdelningen för särskilda utredningar bekräftar man att att det även finns en anmälan mot polisen om tjänstefel.

En namninsamling har nu startats där man menar att det handlar om rasprofilering och övervåld av polisen. Insamlingen har vid 17-tiden över 24 000 underskrifter och kräver bland annat att polisen offentligt ber om ursäkt och utreder gränspoliserna för tjänstefel. 

Polisen: Namninsamling ska inte ha betydelse

Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson i region Syd, säger att en namninsamling inte bör spela någon roll i processen efter en anmälan mot polisen.

– Det ska ju inte ha betydelse eftersom lagarna ska vara objektiva.

Vad kan man göra om man är besviken på polisens agerande? 

– Reder man inte ut en händelse på platsen så får man gå igenom den här formaliserade processen, med anmälning som nu har gjorts i det här fallet. 

En offentlig ursäkt, får man någonsin det av polisen? 

– Generellt kan man såklart önska att det vore lättare att be om ursäkt men polisen är en myndighet och då krävs den här formaliseringen.

Anmält till JO

En privatperson har också anmält polisen till Justitieombudsmannen, JO. Enligt Aftonbladet är det polisens order till ett vittne att sluta filma som är orsaken. Anmälaren anser att uppmaningen saknar stöd i lag och att det innebar en inskränkning av grundlagsskyddade friheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.