• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Projektet Sluta skjut förlängs ytterligare tre år, meddelade polisen under torsdagen. – Sluta skjut är en långsiktig satsning, där vi arbetar med de mest våldsamma grupperingarna, förklarar Stefan Sintéus, chef för polisen i Malmö. Foto: Drago Prvulovic/TT

Sluta skjut förlängs i tre år – 168 kriminella har medverkat

Uppdaterad
Publicerad

Projektet Sluta skjut, med målet att minska det dödliga våldet i Malmö, förlängs till 2023.  

– Det handlar om grupptryck för att få de här personerna att ta bort fingret från avtryckaren, säger Stefan Sintéus, polisområdeschef i Malmö.

Sluta skjut är ett samverkansprojekt mellan polisen, kriminalvården, Malmö stad och civilsamhället. Projektet har pågått sedan 2018 och bygger på en amerikansk metod där man hjälper människor att lämna det kriminella livet.

Nu ska projektet förlängas i ytterligare tre år, meddelade de tre aktörerna under torsdagen.

Sittningar och hembesök

Under 2020 hade avhopparverksamheten i Malmö kontakt med 49 personer inom ramen för Sluta skjut, till exempel i form av motiverande samtal. Sedan starten av projektet har totalt 168 kriminella personer medverkat.

Tidigare kallade projektet kriminella personer till gemensamma sittningar, men detta fick pausas under 2020 på grund av pandemin. Några av de totalt 27 personerna som tidigare har deltagit i sittningarna har fortsatt använda vapen, enligt polisen.

– Vi har haft tre tillfällen med sittningar, och tyvärr har flera av dessa personer ändå valt att använda vapen, säger Stefan Sintéus, polisområdeschef i Malmö.

Sluta skjut arbetar också med hembesök hos individerna. Totalt 68 hembesök har gjorts inom Sluta skjut sedan starten 2018. Sammanlagt har 168 personer medverkat i projektet.

Unga i riskzon

Under 2021 kommer Sluta skjut fokusera på förebyggande arbete kring unga som är i riskzonen för att hamna på den kriminella banan.

– Vi kommer identifiera personer och försöka få dem att vilja ta emot stöd i avhopparprogrammet, säger Stefan Sintéus.

Detta kommer bland annat göras genom hembesök av polisen och socialtjänsten.

Våldet minskar

Under 2020 inträffade 20 bekräftade skjutningar i Malmö – en minskning med 14 fall sedan 2019. Antalet skjutningar har successivt minskat sedan 2017. Det har även antalet sprängningar gjort, samtidigt som antalet beslagtagna vapen har ökat, enligt polisens siffror.

- Vi ser att vi har fått ett resultat – att både sprängningar och skjutningar går ned i vår stad, säger Sedat Arif (S), kommunalråd i Malmö. 

Det har ju fortfarande varit flera våldsdåd i Malmö under de senaste månaderna, ett par av dem med dödlig utgång. Vad tänker ni om det?

– Vi hade tre mord och 20 skjutningar i Malmö under 2020. Det är fortsatt så klart för mycket, men vi ska ha med i åtanke att vi har gått från ännu högre värden under 2016 och 2017, säger Stefan Sintéus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.