Mohammad Ibrahim står bakom forskningen. Foto: Bernard Mikulic

Snart kan fjädrar förvandlas till mat

Uppdaterad
Publicerad

Varje år slängs flera miljoner fågelfjädrar från slakterier, men nu vill forskare på bioteknik på Lunds tekniska högskola ta tillvara proteinet i fjädrarna så att de kan bli mat.

Torra, hårda kalkonfjädrar är kanske inte så aptitligt, men fjädrarna är rika på protein. För att de ska bli ätbara behövs hungriga bakterier som bryter ned proteinet.

Forskaren Mohammad Ibrahim lyckades hitta bakterierna i Egypten.

– Vi upptäckte de här mikroorganismerna på mina föräldrars hönsgård. De kan bryta ned fjädrarnas protein till aminosyror och peptider, säger Mohammad Ibrahim.

Syftet med att bryta ned proteinet är att det ska bli hanterbart för att utveckla produkter.

– Om man kan ta vara på de här aminosyrorna som bildas när man bryter ned proteinet så är det väldigt bra som djurfoder eller eventuellt som mat eller livsmedel, säger Rajni Hatti-Kaul, professor i bioteknik.

Rajni Hatti-Kaul, professor i bioteknik. Foto: Bernard Mikulic

Enkel process

Själva processen att omvandla fjädrarna är ganska enkel. Fjädrarna läggs i en behållare, blandas med vatten och salt och sedan tillsätts bakterierna.

TV: Se hela inslaget

För att de ska växa till sig och smälta fjädrarna måste behållaren också ha rätt temperatur och ph-värde.

– Till slut, när mikroorganismerna växt, kommer fjädrarna att förvandlas till en proteinlösning, säger Mohammad Ibrahim.

Först djurfoder – sedan mat

Metoden är miljövänlig på så sätt att man tar tillvara avfall, men också för att det inte behövs kemiska tillsatser. På Lunds tekniska högskola satsar man främst på att omvandla fjädrarna till djurfoder, men metoden måste utvecklas innan det kan bli mat även för oss människor.

– Det kommer att bli brist på protein i framtiden, man pratar om att äta insekter och så. Så det här är en bra källa till protein för människor som inte har mat, men vi börjar med djurfoder, säger Rajni Hatti-Kaul.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.