De fyra allianspartierna gick tidigt ut i valrörelsen och sa att de gemensamt ville ta makten i Malmö. De presenterade under våren och sommaren förslag inom en rad områden, som de lovade att genomföra om de fick väljarnas förtroende.
När valresultatet kom stod det klart att ett av allianspartierna, Kristdemokraterna, inte kom in i Malmös kommunfullmäktige. Moderaterna, Centerpartiet och Liberalerna fick tillsammans 20 av Malmös 61 mandat.
Socialdemokraterna, som styrt Malmö de senaste 24 åren, fick ensamt 20 mandat. Fi åkte ur fullmäktige, Vänstern gick svagt framåt medan Miljöpartiet tappade stort.
Förhandlingar strandade
Det stod tidigt klart att Torbjörn Tegnhammar (M) var väldigt sugen på att ta över ordförandeklubban i kommunstyrelsen från Katrin Stjernfeldt Jammeh. Hon var lika tydlig med att hon ville sitta kvar. Förhandlingar inleddes och Sverigedemokraterna, som fick elva mandat, deklarerade att de vill se ett maktskifte i Malmö.
C och L sa redan före valet att de inte vill samarbeta eller styra Malmö med stöd av SD. Företrädare för de båda mittenpartierna valde därför att prata både med S och med M inför dagens kommunfullmäktige, där kommunalråd, kommunstyrelsens ledamöter och ordförande och kommunfullmäktiges presidum ska väljas.
Centern valde först att lämna förhandlingsbordet med S.
– Vi vill ha en ny ledning i Malmö, sa Niels Paarup-Petersen, gruppledare för Centerpartiet i Malmö, till SVT Nyheter.
Liberalerna fick nyckelroll
Blickarna riktades mot Liberalerna och på måndagen skrev de på Facebook:
”Liberalerna kommer att lägga ned sina röster i dagens omröstning om KSO i Malmö. I stället väljer vi att gå i opposition och under fyra år bedriva en aktiv liberal oppositionspolitik till valet 2022.”
Kommentarsrutorna på Malmöliberalernas Facebooksida innehåller både kritik mot att L sviker sina väljare och ros för att de vänder ryggen mot SD.
– Vi vill vara transparenta mot våra väljare och därför berättar vi vad styrelsen har kommit fram till före fullmäktige, säger Carl Vincent Reimers, Liberalernas politiska sekreterare i Malmö.
Han säger att han förstår om vissa väljare är besvikna på L-ledningens beslut men tillägger:
– Det var inte aktuellt för oss att att sitta i ett styre med varken S eller M i det läget vi har i Malmö.