Oppositionsråd Henrik Fritzon (S) lovade i sitt första maj-tal nyanställningar för att minska väntetiden i skånska sjukvården. Men utspelet får mothugg av Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande i Region Skåne. Foto: Emil Langvad/TT

Socialdemokraternas vallöfte: 3000 nyanställningar till skånska sjukvården

Uppdaterad
Publicerad

Under sitt första maj-tal i Lund meddelade Henrik Fritzon (S), oppositionsledare i Region Skåne, att partiet vill stärka den skånska sjukvården med 3000 nyanställningar.

– Det är uppenbart att skånsk sjukvård behöver mer resurser och mer personal för att vi ska kunna vända denna utveckling, säger han.

Bakgrunden till vallöftet är att socialdemokraterna i Skåne anser att det moderata styret i Region Skåne misslyckats med att säkerställa en god sjukvård för alla medborgare.

– Bara drygt var tredje skånsk cancerpatient får vård enligt de tidsgränser som finns. Operationsköerna är extremt långa, sa Henrik Fritzon (S) i sitt tal.

Av de 3000 som Socialdemokraternas vill nyanställa, vill partiet bland annat utöka Skånes universitetsjukhus med 1200 platser.

Får mothugg av Liberalerna: Köerna en följd av pandemin

Gilbert Tribo (L), orförande i hälso och sjukvårdsnämnden är skeptisk till Socialdemokraternas vallöfte. Han menar att det under regionstyret har anställts fler än 2000 medarbetare. Och att de långa vårdköerna är en följd av pandemin vilket gjort att det har varit svårt att hitta sjukvårdpersonal.

– Vi har till exempel brist på specialistsjuksköterskor och barnsmorskor, säger Gilbert Tribo.

Han menar också att de har försökt att korta ner vårdköerna genom att upphandla med privata vårdgivare, men att oppositionen stoppat detta.

– Om vi tittar på i Stockholm har man lyckats att få ned vårdköerna genom de privata vårdgivarna. Vi har försökt att införa även detta i Skåne, men detta vill inte socialdemokraterna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.