Den 1,5 år gamla pojken hittades livlös i sin säng när räddningspersonal kom till adressen i Eslöv efter att pappan själv larmat 112 och berättat att han dödat sin son. Foto: Polisen/TT

Socialtjänsten fick anmälningar åtta månader innan pojkens död

Uppdaterad
Publicerad

Socialtjänsten hade fått orosanmälningar kring pappan som dödade sin 19 månader gamla son i Eslöv i december förra året. Och psykiatriska öppenvården visste att han slutat gå till sina bokade besök.

– Jag kommer skicka det här vidare till Socialstyrelsen, säger kammaråklagare Josefin Sävlund.

Det var 9 december förra året som pappan i Eslöv själv larmade 112 efter att han dödat sin son. Han ska genom att ha tryckt pojkens huvud bakåt orsakat att pojken inte fick luft.

Utredningen visar att socialtjänsten i Eslöv hade fått in flera orosanmälningar om pojken. Den sista anmälan kom in i april 2022, åtta månader innan han dödades. Både polisen och vården anmälde sin oro eftersom pappan då blev inlagd inom psykiatrisk slutenvård.

Socialtjänsten i samtal med pappan

Socialtjänsten gör en första bedömning, men konstaterar snabbt att pojken är hemma hos sin mamma.

”Bedömningen görs att (pojken) är skyddad hos sin mamma och att det inte föreligger behov för socialtjänsten att agera för ett omedelbart skydd” skriver socialtjänsten samma dag pappan tas om hand akut.

När tvångsvården efter några veckor upphör görs en upptrappning av umgänget med sonen. Socialtjänsten ska då ha uppmanat mamman att kontrollera hur pappans mående är innan hon lämnar över pojken till honom.

– Jag är inte någon läkare, säger mamman senare i förhör om upplägget.

Socialtjänsten pratar också med pappan om att det är viktigt att han mår bra innan han tar hand om pojken igen.

Jörgen Larsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Eslöv, kan på grund av sekretess inte uttala sig om ärendet.

– Vad gäller socialtjänstutredningar kan jag varken bekräfta eller avfärda de uppgifterna, säger han till SVT.

Slutade ta sina mediciner

Två månader innan pappan dödar pojken slutar han även gå till öppenvården och tar inte längre sina mediciner, berättar han i förhör.

Vården försökte då, enligt pappans uppgifter i förhör, kontakta honom via brev och telefon men han svarade inte. Chefsöverläkare Attila Fazekas skriver i en kommentar till SVT att de inte kan kommentera det enskilda fallet.

”De individer som vi inte når försöker vi ändå få kontakt med genom telefonsamtal, brev och i vissa fall hembesök. Orosanmälan görs alltid när det finns misstanke om att barn far illa.” skriver han. Om de gjorde en ny orosanmälan till socialtjänsten i det här fallet har SVT inte fått svar på.

När domen vunnit laga kraft kommer åkagare Josefin Sävlund att anmäla pojkens död till Socialstyrelsen eftersom det finns anledning att tro att barnet hade ett skyddsbehov.

– När ett barn dött under sådana här omständigheter så ska vi anmäla det till Socialstyrelsen. Så när domen vunnit laga kraft ligger det på mitt bord att anmäla det här vidare, säger åklagare Josefin Sävlund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När det misstänkta barnmordet blev känt, samlades ett 60-tal personer på torget för att hedra det döda barnet. Se ljusmanifestationen i Eslöv i klippet. Foto: Gunilla Fritze/SVT

Brister i skyddsnätet

De senaste åren har i genomsnitt 10 barn dödats per år. När barn dödas är det oftast en förälder som är gärningsperson.

I de flesta fall där föräldern var gärningsperson fanns en oro hos exempelvis hälso- och sjukvården för familjens situation, ofta på grund av psykisk ohälsa hos föräldern, oenighet mellan barnets föräldrar i samband med separation, ekonomiska problem eller långvariga hälsoproblem hos barnet.

I Socialstyrelsens senaste rapport framkommer det att det de senaste åren fanns flera brister i fallen som rör dödade barn. Det handlade bland annat om att:

• Allvarliga psykiatriska tillstånd bedöms och behandlas inte i tillräcklig omfattning av vården

• Depression hos föräldrar till små barn identifieras inte i tillräcklig omfattning i vården

• Socialtjänsten inleder inte alltid utredning trots allvarliga problem som kan föranleda åtgärd från nämnden

• Omedelbara skyddsbedömningar görs inte alltid vid anmälan som rör barn och unga

• Socialtjänsten avslutar i flera fall utredning utan beslut om insats, trots behov av stöd

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.