Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Juristen Soheil Naderi är häktad misstänkt för grovt bedrägeri. Foto: SVT

Juristen Soheil Naderi häktad misstänkt för grovt bedrägeri

Uppdaterad
Publicerad

Juristen Soheil Naderi har häktats. Han misstänks på sannolika skäl för grovt bedrägeri i fallet med demenssjuka Ingeborg Spohn som skrev under ett testamente som innebar att juristen skulle ärva hennes förmögenhet.

SVT Nyheter Skåne har tidigare granskat juristen och fallet med Ingeborg.

Soheil Naderi, som bytt namn till Robert Naderi, greps i en lägenhet i Västra hamnen i Malmö och sitter i häktet med fulla restriktioner. Anledningen till häktningen är bland annat att åklagaren är rädd för att juristen ska fly landet.

Juristen och de osannolika gåvorna

Utöver det grova bedrägeriet är han också misstänkt för fem fall av bedrägeri ”av normalgraden” samt två fall av bokföringsbrott i sitt eget bolag. De andra bedrägerierna handlar om förskott för juridiskt arbete som sedan inte utförts.

Naderi nekar till alla anklagelser.

”Såg inte hela mönstret”

Åklagaren Lars Olson säger att man som åklagare får ett case och då ser man inte mönstret och hela bilden. Det gjorde man först när alla de nerlagda fallen samlades ihop.

– En av mina åklagare såg att det fanns ett stort antal nerlagda förundersökningar på den här personen. Hon samlade ihop dem och bad att få en av utredningarna från Stockholm till oss på Ekobrottsmyndigheten.

Hjälp och inspiration

Har SVT:s granskning och dokumentär påverkat förundersökningen?

– Den inspirerade oss till att tänka att det måste finnas annat nerlagt i landet. Dokumentären gav också tips om vilka personer vi kan höra. Sedan är inte dokumentären ett direkt bevis i förundersökningen. Men det var till hjälp och inspiration för oss, säger Lars Olson.

Vem är juristen Soheil Naderi? I klippet får du svaret:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Juristen och de osannolika gåvorna

Mer i ämnet