Sommarskuggan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I SVT-programmet Sverige berättas historien om karaktären Sommarskuggans osannolika succé bland de unga tittarna. Se mer i klippet. Foto: SVT

Sommarskuggan – barnens favorit som skrämde slag på SVT-cheferna

Publicerad

Två och en halv meter hög, draperad i svart och oväntat läskig... Den nya barnteve-figuren fick SVT-cheferna att darra av skräck. Men den unga publiken skrek rakt ut – av förtjusning!

Åtta år har gått sedan Sommarskuggan inledde sin osannolika väg till berömmelse.

Från en mindre biroll i långköraren Sommarlov har karaktären under årens lopp vuxit ut rejält och bland annat blivit föremål för egen tv-serie och en rad barnböcker.

I veckans upplaga av kulturprogrammet Sverige! berättar SVT-kostymören Kajsa Tosting om Sommarskuggans tillblivelse 2016 i företagets skrädderi i Malmö.

Skräck över förväntan

– Jag ville testa att skapa en figur som var skitlång. Det var någonting läskigt bara i det, att den var så stor, berättar Kajsa Tosting.

Resultatet blev över förväntan. Flera i Sommarlovs redaktion vittnar i programmet om sitt första, skräckfyllda möte med Sommarskuggan.

– De kom rusande ner i skrädderiet och utbrast att – ”den är alldeles för otäck”, säger Kajsa Tosting och skrattar åt minnet.

Veckans avsnitt av Sverige! finns tillgängligt fredag 13 september på SVTPlay och sänds i SVT1 lördag 14 september.

Se klippet ovan om Sommarskuggans födelse och oväntade succé.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.