Splitbild. Till vänster en kvinnas händer. Till höger ett stort paket som hämtas ut på posten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Sandra” berättar om första samtalet från socialtjänsten om brottsmisstankarna mot sonen. ”Tusen tankar under en sekund rasade i min hjärna, när jag fick veta vad min son hade gjort”. Foto: Firas Razak/SVT, Polisens förundersökning

Sonen dömdes – ”Sandra” har två jobb för att betala skadeståndet

Uppdaterad
Publicerad

”Sandra”, som egentligen heter något annat, är en ensamstående mamma i Malmö, som med två jobb kämpar för att betala 95 000 kronor i skadestånd som hennes 16-årige son dömdes att betala.

– Det är jättemycket pengar att betala. Jag känner mig väldigt stressad, säger ”Sandra”.

”Sandras” son var 15 år när han drogs in i en bedrägerihärva där bedragare lurade flera äldre att lämna ut sina bankkortsuppgifter och beställde varor i deras namn. Sonen fick hämta ut paketen och enligt honom själv var han ovetande om bedrägerierna.

– Jag visste ingenting om det. Jag blev helt chockad när socialtjänsten ringde mig och berättade vad min son hade gjort, säger mamman.

I förhör med polisen berättade ”Sandras” son att han blivit hotad och därför inte vågade avslöja vem som låg bakom bedrägerierna.

– Han har lärt sig en väldigt dyr läxa och jag hoppas att han inte gör om det, säger hon.

Hade du kunnat göra något för att hindra din son?

Hade han sagt att han skulle göra en tjänst genom att hämta ett paket så hade jag sagt nej direkt.

Sonen dömdes till 40 timmars ungdomstjänst för penningtvättbrott och blev skyldig att betala 95 000 kronor i skadestånd.

”Sandra” säger att hon betalar för att sonen inte ska hamna hos Kronofogden och få betalningsanmärkningar.

– Vi har börjat betala nu, säger mamman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.