– Jag måste ut och hämta in mina nät. Jag lade ut dem igår, men nu blev det förbud så jag måste åka och ta upp dem igen. Ring tillbaka om några timmar, säger Anders Paulsen när SVT Nyheter ringer upp.
Han är yrkesfiskare och utgår från Skillinge på Österlen, och fiskar i de delar av Östersjön som förbudet rör.
Olle Viberg, ordförande för Österlens Havsfiskarförening och före detta fiskare i Simrishamn, berättar att det bara finns ett fåtal aktiva fiskebåtar kvar i Simrishamn. Beslutet att förbjuda torskfiske kommer drabba dem hårt, och han tror det blir svårt att börja om med ett annat yrke.
– Får de ingen ersättning för det här beslutet kommer de gå i konkurs, säger Olle Viberg.
”Spiken i kistan” för yrkesfiske
Anders Paulsen instämmer i kritiken när han återvänder efter att ha plockat upp sina nät.
– Jag känner mig fullständigt uppgiven. Detta slår ut den sista spillran av yrkesfiskare här är. Det är spiken i kistan för sydsvenskt fiske, säger han.
Både Anders Paulsen och Olle Viberg riktar skarp kritik mot beslutet. De menar att beslut om kompensation för fiskarna borde ha tagits innan förbudet gick i kraft.
Verkningslöst förbud
Vidare menar de att förbudet är meningslöst, eftersom torsken skulle behöva betydligt längre tid än sex månader för att återhämta sig. Dessutom att andra åtgärder krävs, som att se över det ökade sälbeståndet.
Vad ska du göra nu, när du inte kan fiska?
– Jag vet inte hur vi ska få det att gå ihop. Jag har varit fiskare i 25 år och kan inget annat. Utan ersättning sitter jag och min familj med underhållskostnader och skulder från en fiskebåt som jag inte får använda, säger Anders Paulsen.
Om ersättning kommer att betalas ut till de drabbade yrkesfiskarna är ännu oklart, enligt Havs- och vattenmyndigheten.