Mellan höghusen växer tomater, sallad, pumpa. Stadsbruk startades i Malmö för fyra år sen, som ett innovationsprojekt för att hjälpa odlare att starta igång sin egen verksamhet och sälja vidare grönsakerna de odlar.
Göran Claesson började odla för ett år sedan och säljer idag sina grönsaker vidare till restauranger och privatkonsumenter.
– Jag tycker det är viktigt att vi utnyttjar ytorna som finns i stan och att lokalt producera mat för att få upp vår självförsörjningsgrad. Vi importerar alldeles för mycket grönsaker till det här landet och till städer överhuvudtaget, säger Göran Claesson.
Flera nya företag
I Västra Skrävlinge har tio företag vuxit fram, fyra av dem har existerat i några år och under 2018 har det kommit sex nya.
– Det är ett sätt att nytt sätt att odla i staden för att vara lönsam att man gör det som företagande. Vi såg för några år sedan att det fanns möjlighet, vilja och kunder för att utveckla en stadsodling och då använder vi mark små fickor mitt i staden för att skapa ett jordbruk som det går att leva på, säger Lena Friblick som ligger bakom projektet.
Idag finns Stadsbruk tre städer; i Malmö, Göteborg och Växjö. Hitills har 45 företag startats, som idag ingår i en inkubatorverksamhet där odlarna får hjälp att utveckla sina verksamheter och sälja sina grönsaker vidare.