Stamcellsdonatorn Pontus Björk Zaar tycker att fler unga män ska anmäla sig till Tobiasregistret. Foto: SVT

Pontus donerade stamceller: ”Borde vara en självklarhet för unga män”

Uppdaterad
Publicerad

Trots fler registreringar till Tobiasregistret är det fortsatt brist på unga män som donerar blodstamceller. Nu uppmanar 26-årige stamcellsdonatorn Pontus Björk Zaar fler unga män att registrera sig hos Tobiasregistret.

Den före detta hockeydomaren Pontus Björk Zaar anmälde sig till Tobiasregistret efter att Malmö Redhawks och flera andra SHL-klubbar startade kampanjen ”Kampen för livet” hösten 2017. Syftet med kampanjen var att få fler stamcellsdonatorer mellan 18-35 år då det länge varit brist på unga män i registret.

– Det nådde mig på ett sätt som det inte gjort tidigare och det kändes som att det var en lätt grej att göra som kunde hjälpa mycket, säger Pontus.

Redan ett drygt halvår efter att Pontus registrerat sig fick han ett samtal från Tobiasregistret om att han matchats med en person som var i behov av en stamcellstransplantation.

Hör Pontus berätta om sin stamcellsdonation i klippet ovan.

Kändes självklart

– När jag fick frågan om jag ville hjälpa till kände jag att det var en självklarhet att göra det för någon annan, säger han.

Under åren har antalet anmälningar till Tobiasregistret ökat och idag finns det 193 571 personer registrerade. Trots ökningen ser man fortfarande ett behov av att få in fler unga män bland donatorerna.

– Jag vet inte om det är någon form av machokultur att man inte vill engagera sig och så. Jag tycker det är en självklarhet att anmäla sig som ung man, säger han.

Om Tobiasregistret

Tobiasregistret startades 1992 och är det svenska registret för givare av blodstamceller. Registret startades efter att 13-årige Tobias drabbats av en svår blodbristsjukdom. Fram till hans död den 30 december 1991 sökte man runt om i världen efter en passande givare utan att finna någon. Tobias familj startade Tobias Stiftelsen och deras arbete ledde så småningom till att det svenska registret för blodstamceller bildades.

Idag förvaltas registret av bolaget Stockholm Care AB som i sin tur ägs av Region Stockholm.

Med hjälp av en transplantation av blodstamceller kan man behandla leukemi och andra tumör- och blodsjukdomar.

Källa: Tobiasregistret

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.