Kontraktet, som kallas för ”förväntansdokument”, ska införas på alla kommunala grundskolor i Malmö till hösten men kommer inte att vara juridiskt bindande. Syftet är främst att föräldrar ska förstå sin skyldighet att aktivt delta i sitt barns lärande och skolgång.
Den senaste veckan har frågan diskuterats livligt bland föräldrar i Malmö. Här är några av kommentarerna på sociala medier:
”Sorgligt att det ens ska behövas. Ansvaren i det dokumentet har man ju sedan dagen ens barn föddes.”
”Vad har hänt i detta samhälle? Har haft fyra barn i skolan och det var en självklarhet att komma i säng i tid, äta frukost och sen komma i tid till skolan. Idag ska det curlas med både föräldrar och elever!”
”Vi som jobbar som lärare ser tydligt att vissa elever inte äter frukost, ibland kan man ha hela klasser som kroknar ihop vid 10-tiden. Har man ett barn som inte vill ha frukost på morgonen så kanske man kan skicka med sitt barn en macka eller en frukt ...”
Kritiken har nått förvaltningen
Enligt Anders Malmquist, grundskoledirektör i Malmö stad, är förvaltningen medvetna om kritiken.
– Vi har endast haft några enstaka reaktioner som nått förvaltningsledningen hittills. Dessa har varit kritiska. Kan hända vi får fler synpunkter när dokumentet ska skickas ut till hösten, säger han.
Beslutet väcker många frågor
Många oroar sig över hur kontraktet ska kunna efterlevas i praktiken och vilka konkreta konsekvenser det kan innebära. Här är fler röster från sociala medier:
”Kommer detta att innebära ett totalförbud för barnen att fira ramadan?”
”(...) vem ska kolla de föräldrar som inte tar ansvar?! Ska de åka i fängelse eller vad?!! Helt ärligt finns så mycket annat som varit bättre att hålla på med – som att se till alla barn som faktiskt inte har bra hemma och fånga upp dem!”
”Hur kan man lova hur en annan människa ska må? Ja vi kan se till att erbjuda mat innan skolan och be dom gå i säng i tid. Men som vuxna, finns det även barn som inte är hungriga direkt på morgonen, inte kan sova på nätterna och ibland ha dåliga dagar.”
”Äntligen! Så bra! Skolan klarar inte allt!”