– Vi inte är enbart emot placering på ett ställe, vi vill inte ha något fängelse överhuvudtaget i Svedala, säger Per Asp, ordförande Fängelsefritt Svedala.
Orsaken till att Svedala tillfrågats är att det råder brist på anstalter i södra Skåne efter det att Kirsebergsanstalten lades ner. Inget beslut är taget, långt därifrån. Men politikerna är eniga om att det här är bra för bygden och har nu kommit in med förslag på potentiella platser som Kriminalvården kan se över. Sen väntar nya beslut.
”De har smugit ut informationen”
Nybildade Föreningen Fängelsefritt Svedala tycker att Svedala kommun smugit ut informationen om den inledda processen och är nu irriterade.
– De människor som kan bli berörda blev ju chockerade när dom såg det här. De har inte fått vara med från början. Det har kommit pang bom, säger Per Asp.
– Jag tycker man har gjort processen fel, man skulle ha börjat med att prata med dom berörda, om man ens ska göra nåt, sen ska man komma med förslag. Inte tvärtom.
”Vi har informerat alla”
Svedala Kommun känner inte igen sig i beskrivningen av situationen.
Vi har ju valt att informera alla kommunivånare om detta, jag tror att vi först gick ut med det innan sommaren 2016. Vi har ju hela tiden försökt att få ut information för att få in åsikter och tankar, säger Linda Allansson Wester (M), kommunalråd och kommunstyrelsen ordförande.
– Jag tror man går lite händelserna i förväg idag också, vi har inga riktigt konkreta planer för hur det kommer se ut, det styr vi ju sen när vi kommer fram till detaljplanen, säger Ambjörn Hardenstedt (S), oppositionsråd och kommunstyrelsens vice ordförande.
Kommunen ser inte heller fog för den oro som nu uttrycks. De har konsulterat en rad andra kommuner där anstalter finns och har inte fått några indikationer på fallande villapriser, en mindre attraktiv kommun eller ökad otrygghet, något som Per Asp talar om.
– En sådan anstalt drar ju till sig folk, besökare till anstalten kommer ju gå omkring här i kommunen i Svedala och vi är ju inte människor som är glada i att träffa de som har att göra med fångar, säger Per Asp.
Hur kommer ni gå vidare med det här?
– Jag vet att kommunen sätter högt tak på det, men kan vi få stöd av 20, 30 procent av Svedalaborna så tycker jag det är ett starkt underlag till att kräva en folkomröstning.