Satsningen sker i hela landet, men i Skåne är det Malmö, Landskrona, Helsingborg, Kristianstad, Perstorp och Åstorp som har fått möjlighet att söka fastställda belopp.
För Malmös del handlar det om ungefär en miljard kronor under en tioårsperiod, varav 22 miljoner redan i år.
Helsingborg kan ansöka om 607 miljoner kronor under samma period.
I ett pressmeddelande formulerar Malmö stad hur man skulle vilja använda pengarna.
Där ingår bland annat satsningar på att förmå fler familjer att sätta barnen i förskola, språk- och arbetsmarknadsinsatser och mer resurser för att fånga upp barn i utsatta miljöer.
– Nästan en miljard kronor är välkommet. Med dem kan vi göra skillnad. Signalen att inget område eller boende i vissa delar av landet ska lämnas efter. Det är vår tids kanske viktigaste uppgift, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande.
Vill få bukt med arbetslöshet och utbildningsnivå
Regeringen vill med satsningen förbättra förutsättningarna i områden som idag har lågt valdeltagande, hög arbetslöshet och låg utbildningsnivå.
– Många kommuner bedriver redan ett aktivt arbete mot segregation och för ökad jämlikhet. Med ytterligare statliga resurser möjliggör regeringen för kommunerna att utveckla sitt arbete, säger samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan (S) i ett pressmeddelande.
M är kritiskt
Moderaterna är däremot kritiska till insatsen. Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson tror inte att en rad olika projekt kommer att vara avgörande för att minska segregationen.
– Vi har haft nog med integrationsprojekt i de här områdena som har misslyckats, säger hon.
I faktarutan nedan framgår hur mycket pengar de skånska kommunerna kan ansöka om.
Rättelse: Vi angav i en tidigare version av denna artikel att staten anslår närmare 70 miljarder kronor till Skåne 2018. Detta var fel. Det ska vara närmare 70 miljoner kronor.
Pengar för att motverka segregation i Skåne 2018-2027
Malmö: 970 miljoner kronor
Helsingborg: 607 miljoner kronor
Kristianstad: 483,3 miljoner kronor
Landskrona: 396,5 miljoner kronor
Åstorp: 334 miljoner kronor
Perstorp: 316,7 miljoner kronor
(Summorna kan över tid komma att ändras)
Källa: Tillväxtverket