Karin Wetterberg på Högskolan Kristianstad, och stenmård, Martes foina. Foto: Högskolan Kristianstad/M Zlinko (CC BY-SA 3.0)

Stenmården har etablerat sig i Skåne – ökar risken för ytterligare spridning

Uppdaterad
Publicerad

Stenmården har etablerat sig i nordöstra Skåne – och det ökar risken för ytterligare spridning av den främmande arten. Det visar en studie från Högskolan Kristianstad.

Det är studenter från högskolan som har låtit dna-analysera fyra kadaver från stenmårdar i trakterna kring Bromölla. Testerna som redovisas i studien visar att samtliga djur är släkt på moderns sida.

Exakt hur släktskapet ser ut går inte att säga, men troligen är det en ensam hona som invandrat från ett annat land och förökat sig i området. Antingen har hon varit dräktig vid ankomsten eller parat sig på plats.

Stenmård i Bromöllatrakten

Stenmården utgör ett stort problem längre söderut i Europa, där den bland annat biter sönder elkablar för miljardbelopp.

Ökade risker

Slutsatsen från studenterna är i varje fall att arten stenmård ska ses som etablerad i området då föryngringen skett här. Eftersom stenmården kan hitta mat, fortplanta sig och skaffa avkomma som överlever ökar riskerna för att den främmande arten breder ut sig.

– Nu vet vi att de överlever här och att de därför kan sprida sig över landet, säger Karin Wetterberg, student på biologprogrammet.

Hur påverkar det möjligheterna att utrota arten i Sverige?

– Just nu vet vi inte hur många individer det finns men ju fler de blir desto svårare blir det, säger Karin Wetterberg.

Hon menar att det därför är viktigt att agera snabbt, till exempel genom att utöka den period för när stenmården får jagas.

– Det kan bli nästintill omöjligt om den har spridit sig i hela landet, säger Karin Wetterberg.

Det är studenter från högskolan som har låtit dna-analysera fyra kadaver från stenmårdar i trakterna kring Bromölla. På denna bild visas en stenmård till vänster, med vit strupe. Till höger syns en skogsmård, med ljusgul eller beige strupe. Foto: Svenska Jägareförbundet

En annan möjlig åtgärd är att arten av Naturvårdsverket klassas som invasiv, något som Länsstyrelsen i Skåne tidigare föreslagit. Då får den jagas årets runt.

Ytterligare ett alternativ är att  Svenska Jägareförbundet får i uppdrag att jaga arten, precis som skett med mårdhundar i det så kallade Mårdhundsprojektet.

Ytterligare kadaver

Utöver de fyra kadaver som analyserats ska ytterligare två som hittades i maj undersökas. Det kan ger svar på i vilken omfattning populationen är inavlad. Utifrån de tidigare fynden finns det dock inget som tyder på att inavel skulle hämma spridningen, menar Karin Wetterberg.

– Det har inte synts några tydliga fel på dem så de verkar tåla en hel del inavel, säger hon.

I april rapporterade SVT Nyheter Skåne om länsstyrelsens oro över stenmårdens utbredning:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stenmård i Bromöllatrakten

Mer i ämnet