En delad bild som visar två sektioner. Till vänster syns en person i en mörk kavaj med ljus blus. Till höger ser vi en sjukhuskorridor med flera sjukvårdspersonal i vita kläder som arbetar, med skyltar som visar avdelningar och en väggklocka som markerar tiden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Region Skåne blir första regionen i Sverige med hyrstoppet, som börjar gälla 1 oktober. Foto: Renato Rakonic/SVT

Stopp för att hyra läkare i Skåne – 200 miljoner kronor i nuläget

Uppdaterad
Publicerad

Region Skåne blir först ut i Sverige med att införa ett stopp på att hyra in läkare. Men inom vården finns det motsättningar.

Regioner runtom i landet betalar många miljoner kronor till inhyrda läkare. Men ifall det verkligen är så det borde gå till har varit ett hett debattämne de senaste månaderna.

I nuläget hyr region Skåne in läkare för omkring 200 miljoner kronor, enligt regionens HR-direktör Johanna Holmberg.

– Det är klart det är mycket pengar. Samtidigt handlar det inte i första hand om att vi vill spara pengar utan detta skulle vi vilja återinvestera i våra medarbetare istället, säger Johanna Holmberg.

Nu blir Skåne första regionen i landet med ett hyrstopp på läkare. Stoppet träder i kraft redan första oktober och ska ske successivt.

Oro bland läkare

Men inom vården finns en oro att lösningen inte är så enkel.

– När arbetet som hyrläkarna nu utför ska delas ut på de befintliga kollegorna kan det bli en orimlig arbetsbelastning, säger Karolina Boman som är överläkare på Onkologi i Malmö.

I januari i år införde regionen ett stopp för hyrsjuksköterskor, vilket enligt dem har fungerat bra. Med det i ryggen tror de att de kommer lyckas med samma taktik även med läkare.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.