Nu kräver regionen 21 miljoner i skadestånd av läkarföretaget. Foto: Johan Nilsson/TT

Stopp för hembesök av läkare i Skåne – regionen bryter avtal med läkarföretag efter flera brister

Uppdaterad
Publicerad

Region Skåne säger nu upp ett avtal med företaget iDoc AB, ett företag som gör hembesök i regionen. Detta efter en utredning som påvisar flera brister hos företaget.

iDoc har sedan september 2023 varit leverantör av hembesök av läkare i Skåne. Deras arbete innebär bland annat telefonkonsultation under jourtid, att konstatera dödsfall och utfärda intyg för psykiatrisk tvångsvård.

Men i en utredning konstaterar Region Skåne flera brister i verksamheten och säger nu upp avtalet samt kräver företaget på 21 miljoner kronor i skadestånd.

– Vad utredningen visar är oacceptabelt. Det innebär inte bara att skattemedel används fel, utan innebär även patientsäkerhetsrisker, säger Anna Mannfalk (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne i ett pressmeddelande.

Hälso- och sjukvårdsdirektören Pia Lundbom fyller på i ett mejlsvar till SVT Nyheter Skåne.

”Det är grovt vårdslöst av Idoc att upphöra med sin verksamhet med så kort varsel. Tack vare Region Skånes skickliga medarbetare har den akuta situationen kunnat hanteras. Det kan tilläggas att Idoc visst har fått respons både skriftligt och på möten. Detta finns också dokumenterat.”

De brister som uppdagats innefattar bland annat att hembesök har nekats utan stöd i avtalet, felaktiga registreringar som resulterat i för mycket utbetald ersättning och avvikelser har hanterats felaktigt.

Region Skåne menar att avtalet slutar gälla den 30 september.

Företaget kritiserar Region Skåne

– Det är ynkligt. Vi har försökt att få till en dialog och ett möte i månader utan någon respons alls. I dag har vi begärt att säga upp avtalet med omedelbar verkan. I fredags skickade vi ett mejl om att vi ville säga upp avtalet om vi inte ses för ett möte snarast, säger Erik Lind, vd för iDoc.

Vad tänker ni om det begärda skadeståndet på 21 miljoner kronor?

– Det motsätter vi oss, det saknas grund för det.

Vd:n menar också att man begärt att få ta del av den kritik som regionen nu lyfter.

– Då får man ha ett möte och prata om det, men de har inte velat ha en dialog.

Men det menar Pia Lundbom att de haft.

”Idoc har fått respons både skriftligt och på möten. Detta finns också dokumenterat”, skriver hon till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.