Kvinna som står till höger och pratar till mikrofon. Skylt till vänster där det står ”ingen gillar en tjallare”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Drygt 1000 personer demonstrerade på Stortorget i centrala Malmö mot regeringens förslag om en anmälningsplikt. Hör mer i klippet. Foto: Julia Wiberg/SVT

Vårdanställda i Malmö demonstrerar mot anmälningsplikt

Publicerad

Regeringens förslag om en anmälningsplikt kan innebära att offentligt anställda, som vårdpersonal och lärare, måste anmäla papperslösa som de kommer i kontakt med. Lagförslaget som av kritiker kallats angiverilagen har mött starka reaktioner och under söndagen tog många sig till Stortorget i Malmö för att demonstrera.

Över 1000 personer samlades på Stortorget i Malmö för att höja sina röster mot att anmäla papperslösa och representanter fanns från bland annat Lärarförbundet, Vårdförbundet och Ensamkommandes förbund.

– Som barnsköterska går det emot hela min etiska kod, och hela mitt egna mammahjärta att anmäla ett barn som är papperslöst, säger Malin Tillgren, ordförande för vårdförbundet i Skåne.

Politiska ledningen i Skåne kritisk

Regionstyrelsen i Skåne anser att lagförslaget bör ha ett undantag för vårdpersonal, i synnerhet inom akutvård.

– Människor ska inte undvika att söka vården de behöver, det kan leda till att man behöver mer krävande sjukvård i längden. Av humanitära skäl ska det inte finnas krav på vårdgivare, säger Gilbert Tribo (L), vice ordförande Regionstyrelsen.

Även kommunledningen i Malmö är emot förslaget.

Förslaget är under utredning och frågan om det ska göras undantag för personal i skolan och vården splittrar partierna.

Vad innebär anmälningsplikten?

Anmälningsplikten för offentliganställda är en punkt i Tidöavtalet mellan de tre regeringspartierna (M, KD, L) och SD.

Partierna är överens om att utreda en ”anmälningsplikt mellan polisen och myndigheter som antas komma i kontakt med personer som befinner sig illegalt i landet”

Regeringen har ännu inte lagt fram något förslag om hur och när detta ska införas.

Flera regioner och en del kommuner har ändå tagit ställning emot att bland annat skolpersonal och vårdanställda kan komma att omfattas av anmälningsplikten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.