Antalet datorbedrägerier ökar i Sverige Foto: TT

Datorbedrägerierna ökar kraftigt – flest fall i södra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Antalet anmälda datorbedrägerier ökar kraftigt. Allra flest fall har anmälts i södra Sverige. Det visar nya siffror från polisens nationella bedrägericenter.

Datorbedrägerierna ökar mycket i hela landet och enligt nya siffror från Nationellt bedrägericenter har antalet anmälda ärenden ökat med 43 procent jämfört med samma period förra året.

Allra flest datorbedrägerier har det hittills varit i södra Sverige. I polisområde Syd – där Kalmar, Kronoberg, Blekinge och Skåne ingår – är datorbedrägerierna flest i hela landet. Fram till oktober har 3570 brott anmälts.

Vanligt med kortbedrägeri utan stulet kort

Datorbedrägerierna handlar framför allt om att någon har handlat på kort eller kredit under falskt namn, det vill säga med stulna kortuppgifter och majoriteten av köpen har gjorts hos utländska företag. En stor del av bedrägerierna har begåtts trots att kortet inte är stulet, genom att bedragaren har kommit över kortägarens uppgifter och använt dem vid köpet.

I datorbedrägerierna ingår också det som kallas vishing, det betyder att någon ringer i exempelvis rollen som falsk banktjänsteman och ber om kortkoder eller bank-id.

– Vi är helt översvämmade av den typen av ärenden just nu, säger Mikael Larsson som är inspektör på polisens bedrägeriavdelning i Helsingborg.

Stora summor

Enligt Mikael Larsson är vishing den bedrägerimetod som just nu drabbar offren hårdast ekonomiskt. Det senaste året har bedragare lurat till sig runt 200 miljoner kronor i hela landet.

– Det är också den kategori där det är svårast att få tillbaka sina pengar. Om du har lämnat ut koder till någon har du brutit mot bankens regler och då får man som privatperson stå för det själv, berättar han.

Också när det gäller kontokortsbedrägerier och bidragsbrott ligger södra Sverige högst i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.