Ont om sängplatser till krigsflyktingar från Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Flyktingströmmen från Ukraina till Sverige ökar för varje dag. Samtidigt står Migrationsverket inför problemet att skaffa tak över huvudet till alla. Antalet platser är bara en tiondel jämfört med för några år sedan.

Varje dag kommer allt fler ukrainska flyktingar till södra Sverige. I början av veckan var det ungefär 30 per dygn, nu i slutet handlar det om ett hundratal. Och det ökar för varje dag.

– Vi inser ju att det kommer att öka och vi inser också att vi kommer att få ett jätteproblem med vår kapacitet att ta emot dem som kommer, säger Fredrik Bengtsson, chef för Migrationsverkets södra region.

Ukrainska flyktingar i Skåne

Få platser på boenden

För några år sedan hade Sverige totalt 100 000 platser på olika boenden. Idag är det bara 10 000.

– Vi har skalat ner eftersom man från politiskt håll sa att något nytt 2015, då det kom så många, inte kommer att tillåtas. Men nu har vi en annan situation med ett brinnande krig i Europa där det bor människor som inte behöver visum för att komma hit. Dessutom finns det en stor vilja att vi ska hjälpa till, säger Fredrik Bengtsson.

Finns ingen prognos

Det finns ingen prognos för hur många ukrainare som kan tänkas komma till Sverige. Fredrik Bengtsson säger att gör man en prognos idag är den förmodligen inaktuell imorgon.

– Det vi vet är att en miljon redan har lämnat Ukraina och nu när krigföreningen ökar kommer det säkert att bli många fler.

Eftersom ukrainare kan komma till Sverige utan visum har de rätt att stanna här i tre månader. Det gör att en övervägande del av de som kommit hittills inte sökt asyl, utan valt att avvakta. Och Fredrik Bengtsson hoppas att det ska fortsätta på det sättet.

– Om många väljer att istället bo hos vänner och släktingar så ger det oss en möjlighet att bygga upp en kapacitet med fler platser, säger han.

Värms av välviljan

Fredrik Bengtsson säger att han värms av den enorma vilja att hjälpa som just nu visas överallt.

– Jag upplever en uppslutning idag som är större än den var ens i början av flyktingströmmen 2015 och det känns bra. Men samtidigt vet jag att även en sådan välvilja kan klinga av över tid.

Två vanliga frågor om flyktingarna från Ukraina

Varför kan de söka asyl i Sverige? Räknas inte till exempel Polen som första land?

Eftersom ukrainare inte behöver visum så gäller inte Dublinfördraget, enligt Fredrik Bengtsson, chef för Migrationsverkets södra region. Det blir därför platsen där de först söker asyl som räknas som första asylland.

Är det inte flyktingsmuggling att åka till ukrainska gränsen och hämta hit folk?

Svaret är nej, enligt Fredrik Bengtsson. Eftersom man inte behöver visum från Ukraina så har alla därifrån rätt att vara i Sverige. Därmed räknas det inte som smuggling att skjutsa människor hit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainska flyktingar i Skåne

Mer i ämnet