I slutet av juli larmades polisen till en misstänkt explosion i ett bostadshus på Munkhättegatan i Malmö. Ett fönster hade trillat ut från en lägenhet och när polisen gick in i bostaden möttes de av en man med lägenheten full av kemikalier.
– Lägenheten har varit avspärrad sedan vi var där i slutet av juli. Nu håller vi på att tömma den på kemikalier, säger Nils Norling, polisens presstalesperson i region Syd.
Ingen fara för allmänheten
Trots den stora polisinsatsen, med flera bilar och såväl räddningstjänst som ambulanser på plats är Nils Norling tydlig med att det inte råder någon fara för allmänheten.
– Vi har inte gjort några avspärrningar och de boende i huset har informerats om insatsen som pågått sedan klockan åtta i morse. Det finns alltså ingen risk för explosion eller liknande, säger han.
Mannen som bor i lägenheten misstänks för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Han är ostraffad sedan tidigare och nekar till brott.
– Han menar att han haft kemikalierna för ett legalt användningsområde och har gett förklaringar till varför, men det är inget jag tänker gå ut med i media, säger kammaråklagare Christoffer Östlind.
Lägenhetsinnehavaren släpptes efter polisens förhör i juli, men är fortfarande misstänkt för brott. Han har dock inte haft tillgång till lägenheten.
Kan utgöra fara
Christoffer Östlind är förtegen om vilken mängd kemikalier det handlar om, eller exakt vilken sort.
– Det handlar om kemikalier som man inte får förvara i en bostad. Sådana som skulle kunna utgöra fara på ett eller annat sätt och ställer krav på förvaring, säger Christoffer Östlind.
Även Malmö stads miljöförvaltning är inkopplade i ärendet.
– Det är polisen som håller i insatsen, men vi finns med som expertis, säger Jenette Silow, tillförordnad förvaltningsdirektör vid Miljöförvaltningen i Malmö.
MSB:s kemenheter
Det finns sex så kallade kemenheter i landet. Deras uppgift är att stödja den lokala räddningstjänsten med kvalificerad personal och utrustning vid en händelse med farliga ämnen.
I enheterna finns avancerad utrustning och specialutbildad personal som vid händelser med farliga ämnen ska vara ett stöd. Enheterna kan bl a pumpa och samla upp kemikalier, impaktera giftiga kondenserade gaser, täta läckage, indikera gaser och vätskor samt sända bilder från skadeplats till stab och expert.
Övergripande förmåga för enheterna är att de ska stödja vid en räddningsinsats med farliga ämnen i anpassad skyddsnivå beroende på ämne och koncentration. Nivå av skydd ska anpassas efter den riskbedömning som görs av räddningsledaren på plats.
Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)