Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sofus Hamborg Kastberg visar sina konfirmationskläder för familjen. Han tillhör den sista gruppen som kan konfirmeras på stora bönedagen. Nästa år finns den inte. Foto: Johan Dernelius

Danmark slopar populär helgdag – pengarna går till försvaret

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna vill ha pengar till försvaret och slopar en helgdag. Den har funnits sedan slutet på 1600-talet och många danska familjer får hitta en ny dag när de ska fira sina konfirmander.

– Det är ungefär hälften av de som konfirmeras i Danmark som gör det på stora bönedagen, säger Sofus Hamborg Kastberg.

Danskarna ska arbeta mer. De har för sista gången haft ledigt från jobbet på Stora bönedagen, som infaller den fjärde fredagen efter påsk. Helgdagen har funnits i över 300 år och många danskar är kritiska till att politikerna tar bort den lediga dagen. Pengarna som sparas ska användas till försvaret.

– Jag tror det är många som kommer att sakna den extra lediga dagen med familjen, säger Rasmus Kastberg, som är pappa till Sofus.

Familjen har fyra barn. Sofus är äldst och den första som konfirmeras.

– Många har det som tradition men vi får hitta en annan dag när det är dags för nästa barn att konfirmeras.

I år infaller Stora bönedagen den 5 maj.

Protester mot slopad fridag

När den danska regeringen i december gick ut med att de ville ta bort helgdagen blev det stora protester, från bland annat från kyrkan och fackföreningsrörelsen.

Men trots protesterna klubbades förslaget igenom. De skatteintäkter som genereras till statskassan, när danskarna jobba en dag extra per år, ska gå till försvaret.

– Om man vill ha pengar till försvaret så är det rätt tid att göra det nu med tanke på läget i världen. Det är svårt att säga emot och det är stor enighet i Folktinget om att helgdagen ska avskaffas, säger Rasmus Kastberg.

Vill ha antistress-dag

De tre partierna i den danska regeringen har tappat väljarstöd efter beslutet att ta bort stora bönedagen. Socialdemokraterna har tappat mest, för till skillnad från i Sverige där vi fick en ledig dag 6 juni när annandag pingst försvann som helgdag, får danskarna ingen kompensation.

– Jag tycker man ska få en ledig dag till hösten i stället, kanske i november, säger Lærke Hamborg, som arbetar som barnpsykiatriker.

Hennes man fyller i:

– Vi kan få en antistressdag.

Stora bönedagen

Store bededag eller stora bönedagen, är en officiell dansk och färöisk helgdag som infaller den fjärde fredagen efter påsk. Den infördes av Hans Bagger, Själlands biskop 1675-1693. En av anledningarna var att han ville samla alla helgons minnesdagar till en gemensam dag.

Det är tradition att ha konfirmationer på den här dagen i Danmark.

Folketinget har beslutat att avskaffa store bededagen från och med 2024. Det innebär att fredagen den 5 maj 2023 är sista gången store bededag är helgdag i Danmark.

Anledningen till att regeringen vill avskaffa den populära helgdagen är att det behövs mer pengar till danska försvaret. Detta ska bekostas av de extra skatteintäkter som kommer från att danskarna arbetar en dag extra om året.

Enligt den kristna tidningen Dagen räknar den danska regeringen med att den extra arbetsdagen kommer att öka skatteintäkterna med 4,47 miljarder svenska kronor. Det blir en hjälp till att nå målet att avsätta två procent av Danmarks BNP till försvaret senast år 2030.

Källot: SVT, DR, Dagen och store-bededag.dk

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.